Pınar Çekirge “Bir Suikast”

Pınar Çekirge “Bir Suikast”
” Ey Romalılar! Deliyim gözü kara deliyim, yakarım Roma’yı da yakarım. Ve karşınızdaaa Caligula Suikasti. Bugün ilk günümüz ateş gibi bir gün. Hem hava sıcak, hem de günün elementi ateş. “
Moda Sahnesi, Stefan Tsanev’in yazdığı, Hüseyin Mevsim’in dilimize kazandırdığı, Kemal Aydoğan’ın başarıyla yönettiği ” Caligula Suikastı ” adlı oyunla izleyiciye adeta bir sezon sonu armağanı sunmakta.Bunca yıllık deneyim, ustalık, emek var bu armağanda.
Münir Can Cindoruk, Mehmet Tekatlı, Adem Yıldırım etkileyici oyunculuklarıyla, sözünü ettiğim armağana katkı sunmuşlar.
Kemal Aydoğan, sözünü sakınmadan söyleyen, lafını dolandırmayan, cesur, çağına tanıklık eden, içerik, üslup uyumunu çok iyi bilen, dahası izleyiciyi her defasında fetheden, oyunu izlerken yepyeni özdeşmeler inşaa etmemizi sağlayan, düşündüren, sorgulatan, çok soluklu bir yönetmendir benim için.
” Caligula, neden Caligula?” diye sordum Kemal Aydoğan’a :
” Caligula aşırılıklarıyla bilinen bir Roma İmparatoru. Stefan Tsanev onun bu yönünü tersine çevirmiş. Şöyle yapmış: Caligula senatörleri,
askeri yöneticileri, zengin soyluları ve de halkı tüm bu aşırılıklarına boyun eğdikleri için suçluyor. Bu aşırılıklarına neden katlandıklarını bir türlü anlamadığını beyan ediyor. Ve gittikçe hırçınlığını arttırarak bu kesimlerin bir despotu ortadan kaldırmaya yönelik öfkelerini geliştirmeleri için, tüm bu katmanlara zemin hazırlamaya çalışıyor. Caligula bir antikahraman olarak halkın tutsak olduğunu, özgürlüğü için harekete geçemediğini biliyor ve mevcut öfkesini, tüm bu sınır tanımaz aşırılıklarıyla bileyliyor. Böylece, kötülüğü bir tür sanata dönüştürerek, halkın özgürleşmesinin imkanlarını yaratmaya çalışıyor. Ve tabii ki, bunun en görkemli anını da kendi ölümünü yaratmasında buluyor.Gerçekte bu yaptığı, vasat, despotluğa, sömürüye boyun eğen insanların kalbine atılmış bir  Zinédine Zidane (Cezayirli futbolcuydu. Avrupa Kupası final maçında, kendisine küfreden rakibinin kalbine kafa attı. Neden bunu yaptığı sorulunca da “ Kalbi çalışmıyordu, kalbini çalıştırmak istedim, ” diye yanıt vermişti.) kafasıdır…”
Yukarıda da belirttiğim gibi, ” Caligula Suikastı” Moda Sahnesi’nden bizlere bir sezon sonu armağanı…bir an önce izleyin, derim.

Bir yanıt yazın