Beylikdüzü AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Günaydın, Denge Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Günaydın, geçmiş dönemde sıkça ilçe gündemini meşgul eden Yaşam Vadisi tartışmalarını, ‘Yeşil Vadi’ söylemleri ile tekrar alevlendirirken yerel seçimlerde ‘Belediye Başkan adayı kim olmalı?’ sorusuna ise manidar bir cevap verdi.
AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Mustafa Günaydın, Denge Gazetesi’ne konuştu. Günaydın, bugüne kadar merak edilen birçok sorunun cevabını ilk kez açıkladı. Günaydın’ın özellikle AK Parti meclis üyeleri arasındaki kavgaya yorumu ve Beylikdüzü Belediyesi hakkındaki söylemleri röportajın en dikkat çeken bölümleri oldu.
Göreve geldiği günden bugüne geçen yaklaşık 3 sene boyunca basınla bir araya gelmeyen, ilçedeki gündemle alakalı söylemlerine az rastladığımız Mustafa Günaydın ile gerçekleştirdiğim röportajda birçok kesimin merak ettiği tüm soruları sordum. Günaydın, özellikle AK Parti meclis üyelerinin arasında şiddete varan tartışmaların sebebi hakkında enteresan sözler söyledi. Diğer yandan önümüzdeki yerel seçimlerde Beylikdüzü’nde AK Parti ile CHP arasındaki makası kapatmak için gereken şeyin ‘Yerli aday’ olduğuna dikkat çeken Günaydın’ın bu söyleminden çıkarımım ise belediye başkan adaylığı için kendisini işaret ettiği yönünde oldu.
İlk olarak siyasete ne zaman ve neden girdiğini sorduğum Günaydın, 2009’da AK Parti’den Sultangazi’de çevresinin talepleri doğrultusunda meclis üyesi olarak siyasete adım attığını daha sonra 2014’te ise 23 yıldır yaşadığı Beylikdüzü’ne iş hayatını da taşıması ile birlikte siyasi serüvenine burada devam ettiğini ifade etti. İlçe başkanlığı için ise kendisinin bir talebi olmadığını, koltuğa parti tarafından takdir edildiğini anlatan Mustafa Günaydın, pandemi ve sonrasında yaşanan ekonomik kriz ile zor bir süreçte başkanlık yaptığına dikkat çekti.
İlçe Başkanı Günaydın; ‘İlçe başkanı olduktan sonra ilk olarak ilçede partimize uzun yıllar hizmet vermiş tecrübeli isimlerle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduk. Neler yapabiliriz, Beylikdüzü’nü nasıl geri alırız bunlar üzerinde kafa yorduk. Görev aldıktan kısa bir süre sonra kovid salgını ile karşılaştık, malum kovid süreci çok ağır bir süreçti. Onu atlattık daha sonra Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizi ile karşı karşıya geldik, tabi sıkıntı tüm dünyada vardı, hala da var. İlçe binamızı baştan aşağı yeniledik, bize yakışmayan bir binaydı şimdi çok daha iyi oldu. Sürekli sahadayız. İnsanları dinliyoruz şu an için bir sıkıntı yok. Bize verilen görevi yapmaya çalışıyoruz’
Tolga Öztürk: Çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Mustafa Günaydın: Biz sürekli ekip arkadaşlarımızla birlikte sahadayız. 6 bin esnaf gezdik, evlere gidiyoruz, vatandaşların derdini dinliyoruz. Bizim kadar sahada olan başka bir siyasi parti daha yok ilçede. Bir tek biz varız. Vatandaşlarımızın cenazesinde, düğününde, hastalığında hep yanlarında oluyoruz. Ben ve yönetimimdeki herkes Beylikdüzü’nde oturuyor. Dışardan tek bir isim dahi bulamazsınız.
Belediye Başkan adayı da sizce ilçeden biri mi olmalı? Dışardan getirilen adayları doğru bulmuyor musunuz?
Tabi. Belediye Başkan adayı ilçeden biri olursa kazanması daha kolay olur. Bu her görev için geçerli. Düşünsenize ben mesela 23 senedir Beylikdüzü’nde oturuyorum. İşim, çevrem her şeyim burada. Vatandaşı tanıyoruz, onlar da bizi tanıyor ve bir sıkıntıları olduğunda bunu daha rahat çözebiliyoruz. Bu benim kendi düşüncem, bence yerel yöneticiler halkın içerisinden olmalı.
Belediye Başkanlığına aday mısınız?
Bizim ilk hedefimiz 2023. 2023’te kazanmadıktan sonra başka bir şeyin önemi yok. Bu seçim bittikten birkaç ay sonra yine bir araya gelelim, o zaman bu konuyu tekrar konuşuruz. Şimdiden adaylıkla alakalı bir şey söylemem doğru olmaz.
Genel seçimin sonucu sizce ne olur? İlk turda biter mi?
Çok aday çıkarsa biter ama iki aday çıkarsa bilemiyorum. Bizim en büyük rakibimiz ekonomi. Sayın Cumhurbaşkanımızın karşısına çıkacak bir rakip bile bulamıyorlar. Bizim en büyük rakibimiz hayat pahalılığı, ekonomi. İnşallah bunu da biz çözeceğiz
Tekrardan yerele dönersek, Beylikdüzü Belediyesi’ni ve Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yapı olarak insanları eleştirmek tarzım değildir ancak şöyle bir durum var, Beylikdüzü’nde Beylikdüzü Belediyesi yok Büyükşehir Belediyesi var. Tüm hizmetleri Büyükşehir Belediyesi yapıyor yani biz yapıyoruz. Niye derseniz, Büyükşehir’de meclis çoğunluğu bizde. Biz ilçe yararına olacak her şeye onay veriyoruz. Bazen diyorlar, ‘Engelleniyoruz’ diye ama bir tane engellenen proje gösteremezler. Yeşil Vadiyi olduğu gibi biz yapıyoruz, Büyükşehir yapıyor. Yakuplu’daki kültür merkezini biz yapıyoruz. Yolları, alt yapıyı ve pazar yerlerini biz yapıyoruz.
Peki sizce İBB’den ilçeye bu kadar çok hizmet gelmesinde Mehmet Murat Çalık ve Ekrem İmamoğlu’nun bir rolü yok mu?
Onlarında rolü var bizim de rolümüz var. Ekrem Bey burada oturduğu için tabi ister istemez buraya ağırlığı fazla veriyor. Ama şunun altını tekrardan çizmek lazım, hizmetlerin hepsini AK Parti Meclis Üyeleri yapıyor.
Biz karşı tarafa fazla odaklanmıyoruz, sadece işimize bakıyoruz. Halkımızla buluşuyor, bir gündem varsa da sürekli halkı bilgilendiriyoruz. Mesela Cumhuriyet Mahallesi’nde cadde üzerinde 182 dönüm yer var, burası satılmasın diye yüz bin tane broşür bastırdık dağıtıyoruz, herkese anlatıyoruz. Biz o bölgedeki yerleri belediyenin hasılat paylaşımı, kat karşılığı adı altında verdiklerinin duyumunu alıyoruz.
Bu bahsettiğiniz yer aslında belediye projesi ile ortak bir proje değil miydi?
Bilemiyorum orasını. Biz buradaki yerlerin verilmemesi için uğraşıyoruz, daha öncede 100 küsür dönem arazi verilmişti, Ekrem Bey Vira İstanbul’u vermişti. Biz bunları anlatıyoruz, kararı halk verecek.
Sözlerinizde birkaç kez Yaşam Vadisi için ‘Yeşil Vadi’yi kullandınız. Ekrem İmamoğlu zamanında bu isim tartışmaları karşılıklı olarak yıllarca sürmüştü. Siz de Yeşil Vadi diyorsunuz…Yaşam Vadisi hakkında fikriniz nedir?
Yeşil Vadi’nin temellerini biz attık, en zor kısmı biz yaptık. Onlar sadece ağaçlandırmayı yaptı, üzerine birkaç iş yaptılar, heykel diktiler. 2019’dan bugüne kadar da vadi için yapılan her şeyi İBB yaptı, yani biz yaptık. Dikkat ederseniz her yerde İBB ismi var. Şu anda millet görüntüye baktığı zaman CHP yaptı havası oluşuyor ama işin temeline bakmak lazım. Bakıyoruz Vadiye şu an İBB hafriyat dolduruyor, yeşillendiriyor belki de para kazanıyorlar bundan.
Yaşam Vadisi içerisinde bir Rauf Denktaş Anıtı mevcut. Daha önceki dönemde bazı AK Partililer Makarios üzerinden bir hayli itiraz etmişti, saldırı bile oldu anıta. Daha sonra bu tartışmalar gündemden düştü ancak anıt hala orada duruyor. Siz de görevdeyken bu konuda herhangi bir fikir beyan etmediniz. Ne düşünüyorsunuz?
Bizim kültürümüzde öncelikle heykel yok. Bence heykele harcanan para israf. Sanata karşı değiliz ama bu paralar israf. Anıta gelecek olursak, tamam güzel hoş ama o Türk katilinin heykelinin yapılmasına gerek var mıydı?
AK Parti’den CHP’ye geçen ilk ilçe 2014’te Beylikdüzü oldu. Daha sonra İBB Başkanı Beylikdüzü’nden çıktı. AK Partiye en çok yara veren ilçe Beylikdüzü diyebiliriz sanırım. Bu durumu nasıl yorumluyorsunuz?
Evet, mutlaka eksiklerimiz vardır ama biz kendimizi anlatamadık. Biz hizmetlerimizin karşılığındaki oyu alamıyoruz. Yaptığımız hizmetleri vatandaşa anlatamıyoruz, bizim en büyük eksiğimiz bu. Ben bu durumu da buna bağlıyorum. Ekrem İmamoğlu ile Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılaştırıyorlar. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Bir tarafta dünyanın en büyük lideri bir tarafta İstanbul’a 3 senedir hiçbir hizmet yapmamış biri. Halkımız bence bunları yemez. İnşallah bu önümüzdeki seçimde en az yüzde 60 ile kazanıp yolumuza bakacağız.
Yerelde ne düşünüyorsunuz? 27 bin farkı kapatacağınıza inanıyor musunuz?
13 bin oyu aldık mı karşıdan o fark kapanıyor. İnanıyoruz tabi. Halkın tercihi 2024’te AK Parti olacak. Biz zaten Beylikdüzü’nde hep birinci partiyiz. Oy olarak da genel seçimlerde birinci parti olduk. 2019’da karşı taraf birleşince alamadık. Ancak herkes kendi başına seçime katılsa biz kazanırdık Beylikdüzü’nü. Bu sefer daha iyi çalışıyoruz. Önceki seçimde yüzde 41 buçuk oy aldık ama kazanamadık neden çünkü karşı taraf blok oldu. İttifaklar, sonucu belirledi.
Mustafa Bey sizin de bir ittifakınız var yok muydu 2019’da. MHP?
Evet öyle ama karşı taraf daha fazla. Karşı tarafta 5 ittifak var biz 2 ittifakız. O açıdan fark oluyor. Biz ilk önce 2023 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızı tekrardan Cumhurbaşkanı yapacağız daha sonra Beylikdüzü’nü alacağız. Bir de önceki seçimde hayat şartları iyi değildi. Hatırlarsınız o dönemde patates soğan hikayesi vardı. Hayat pahalıydı yani. Bizim en büyük rakibimiz hayat şartları. Yoksa rakibimiz yok yani.
İttifak demişken, ilçede MHP ile birlikteliğinizde birtakım çatlaklar var gibi gözüküyor. Özellikle meclis oturumlarında MHP’li Meclis Üyeleri AK Parti’ye değil de CHP’ye daha yakın duruyor. Mecliste verdikleri kararlar da bunun en büyük ispatı. Örnek vermek gerekirse de önceki dönem AK Parti meclis üyelerinin direndiği logo değişikliği bu dönem MHP sayesinde meclisten geçti. Hatta bu konuda MHP ile AK Parti meclis üyelerinin tartışmalarına şahit olduk. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?
O zaman ben başkan değildim, uzaktan takip ettim. Bilmiyorum ne düşünerek böyle bir karar verdiler? O dönem görevde olmadığım için de yorum yapmam doğru olmaz. Bizim MHP ile ortaklığımız gayet güzel. Yerelde bu ittifak genele göre biraz daha farklı oluyor. Ancak ben sizin bahsettiğiniz kadar bir çatlak görmedim.
AK Parti meclis üyelerinin geçtiğimiz aylarda belediye binası içerisinde yumruk yumruğa bir kavgası oldu. Belki de Türkiye’de AK Parti için bu durum bir ilk. Kavgaya karışan meclis üyelerinin de daha önceden aylarca meclise katılmadığını görüyoruz. Bu kavganın sebebi ve sonuçları nedir?
Bu olay bireysel bir olay. Tabi biz de duyunca çok üzüldük. Kavgadan sonra ikisini de çağırdık konuştuk, uyardık. Bu kavga anlık bir olay. Çözdük. Başka bir sorun yok yani.
Kavgaya karışan meclis üyeleri ve başka bazı isimlerinde aylardır meclise katılmadığını görüyoruz. Halkın oyları ile seçilen meclis üyelerinin aylardır meclise katılmaması halkın oyuna ihanet sayılmaz mı?
Özellikle katılmama gibi bir durum yok. Hastalık, pandemi falan bu yüzden katılmamalar olmuştur. Sevda Hanım’ın son dönemde özel bir durumu var, gelini rahmetli oldu o yüzden katılmamış olabilir.
Sevda Elmas bir önceki meclise geldi. Meclis üyeniz Mustafa Erdoğdu, Sevda Elmas’ın geldiğini görünce söylene söylene meclis salonundan ayrıldı. Buna ne diyorsunuz?
Bireysel aralarında sorunlar olabiliyor. Sormadık niye böyle olduğunu. Bunlar her yerde olabilir. Fikirler uyuşmayabilir yani ama herhangi bir sorunumuz yok.
Parti içerisinde soruşturma geçiren meclis üyesi var mı?
Hayır yok, yani bildiğim kadarı ile yok, olsa bilirdim. Tamamen şu an hedefimiz genel seçimler. Tüm meclis üyelerimiz, yönetim kurulu üyelerimiz tüm parti üyelerimiz seçime kenetlenmiş durumdayız.
Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.
#RÖPORTAJLAR #Belediye #Haber #Gündem #Yaşam #Yerel #İstanbul #Haberler #Sondakika #Gazete