Mey|Diageo’dan kripto sanata bir yatırım daha

Dünyanın ilk rakı NFT’sini satın alarak kripto sanata yatırım yapan Mey| Diageo, Türkiye’de üretilen ilk ve son viski olan Ankara Viskisinin NFT’sini de dijital sanat koleksiyonuna ekledi.

Mey|Diageo’dan kripto sanata bir yatırım daha

Dünyanın ilk rakı NFT’sini geçtiğimiz Mayıs ayında satın alarak kültür-sanat alanında yaptığı inovatif katkılara bir yenisini daha ekleyen Mey|Diageo, Türkiye’nin ilk ve son viski markası olan Ankara Viskisinin NFT’sini de dijital sanat koleksiyonuna kattı. Tasarımcı Erhan Özden’in elinden çıkan NFT, Ankara Viskisi’nin 1963’te piyasaya çıktığı zaman verilen gazete ilanından ve hemen ardından gelen ikinci şişenin etiketindeki kurt simgesinden esinlenerek tasarlanmış.

TEKEL’in  dışa bağımlılığı azaltma ve  yerli üretimi destekleme politikası sonucu Ankara’daki bira fabrikası içinde 1963 yılında üretimine başladığı Ankara Viskisinin pazar payı, 1980’lerde alkol ithalatının serbestleşmesi ile azalmış ve ürün 2004 yılındaki özelleştirme ile piyasadan çekilmişti. Ankara Viskisi bu tarihler arasındaki 41 yıl boyunca Türkiye’de üretilen ilk ve tek viski olarak kaldı. Üretimine arpa ve pirinç kullanılarak başlanan ve daha sonra farklı tahıllar dahil edilerek zenginleştirilen Ankara Viskisi, İskoç usulü ile damıtılıyordu. Ürünün olgunlaşma süresi ise 5 yıldı.  Piyasadan çekilmesinin ardından imalatında kullanılan Antep üretimi el yapımı bakır imbikler, ABD’de Virginia Distillerie Co. isimli bir viski üreticisine satıldı.

Mey|Diageo Hukuk ve Kurumsal İletişim Direktörü Meltem Azbazdar, kültür sanatın doğal olarak Mey|Diageo’nun işinin bir parçası olduğunu vurguladı. Şirket olarak her zaman yeni, geleceğe dönük ve değişime açık olduklarını; NFT gibi tüm dünyada çok yeni olan dijital bir varlığa büyük bir şirket olarak gösterdikleri ilginin de bu anlayıştan kaynaklandığını söyledi. Azbazdar, “Köklü bir şirket olmak zamanın ruhuna ayak uydurmanın ve hep yeni kalmamızın önünde engel değil. Arşivimizde orijinal reçeteler, menüler, ilk rakı reklamları, Tekel’in üretimde kullandığı fudurlar, eski kadehler gibi birçok obje bulunuyor. NFT ile birlikte arşivimize kripto sanatı da ekledik” dedi.

Mey Diageo,  geçtiğimiz Mayıs ayında da yeni nesil medya platformu Aposto’nun Apero bülteninde açık artırmaya çıkarılan dünyanın ilk rakı NFT’sini satın almıştı. Genç sanatçı Cenk Güngör’ün elinden çıkan NFT, Elon Musk’ı Mars’ta rakı içerken gösteriyordu.

 

NFT Nedir?

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in platformdaki ilk tweet’i 2,9 milyon dolara satmasıyla birlikte bütün dünyada merak uyandıran NFT’ler  (non fungible token), sadece finansal yönü ile bilinen kripto dünyasının kültür alanındaki yeni uzantıları sayılıyor. Günümüz sanatçılarının çoğu özgün eserlerini artık NFT platformlarında koleksiyonerlerle buluşturuyor. Dünyanın en köklü müzayede evlerinden Christie’s, basılı bir eserini daha önce 100 dolara dahi satamayan ve Beeple olarak tanınan dijital sanatçı Mike Winkelmann’ın NFT eserini geçtiğimiz günlerde 69 milyon dolara satın alarak bir rekora imza atmıştı.

 

Mey|Diageo hakkında: 

1862 yılında İnhisarlar İdaresi’nde başlayan, Tekel ile devam eden bir geleneğin temsilcisi olan Mey|Diageo, 2011’den bu yana yaklaşık 180 ülkede ticari faaliyeti ve 80 ülkede bölge ofisi bulunan, dünyanın en büyük ve lider alkollü içki üreticisi Diageo’nun çatısı altında faaliyet gösteriyor. Bugün Türkiye’de 9 fabrikası ve 1.000’i aşkın çalışanıyla gıda ve içecek kategorisinde Türkiye’nin en büyük beşinci hızlı tüketim ürünleri şirketi unvanını taşıyan Mey |Diageo, kurulduğu günden bu yana çiftçi, esnaf, dağıtım kanalları, yan sanayi, turizm ve hizmet sektörleriyle geliştirdiği doğrudan ve dolaylı ilişkiler aracılığıyla yüz binlerce kişinin geçimine katkıda bulunuyor. Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin önemli bir parçası olan şirket; Türkiye’nin ISO 9001 belgeli ilk rakı üreticisi ve ISO 22000 belgeli ilk şarap üreticisi unvanlarıyla portföyünde birçok çeşit distile alkollü içki ve şarap markası barındırıyor. Yüksek alkollü içki sektöründe çevre ve yönetim sistemini ISO 14001 standardını uygun olarak belgeleyen ilk ve tek firma olarak öne çıkan Mey | Diageo, faaliyetlerini sürdürürken kurumsal sosyal sorumluluğunu yerine getirme hedefinin ötesinde, “sorumlu bir sosyal kurum” olma hedefiyle çalışıyor.

Bir yanıt yazın