Meme Estetiği Uygulamaları

Meme Estetiği uygulamaları, günümüzde sıklıkla tercih edilen cerrahi müdahalelerden biridir. Gelişimsel bozukluklar, hamilelik, emzirme ve yaşlanma gibi birçok faktöre bağlı olarak meme dokusu zamanla diriliğini ve formunu kaybeder.

Meme Estetiği Uygulamaları

Bozulan ya da hiçbir zaman istenildiği gibi olmayan meme formuna sahip olmak, kişilerin psikolojik problemler yaşamasına veya sosyal ortamlardan uzak durmasına neden olabilir. Bu nedenle meme estetiği uygulamalarında kişinin vücut yapısının yanı sıra ameliyat sonrasında yeterli tatminin sağlanması için beklentilerinin de iyice dinlenip anlaşılması oldukça önemlidir. Hasta ve plastik cerrahi uzmanı bu süreçte tüm detayları, oluşabilecek komplikasyon ve riskleri ile beraber konuşmalıdır. Her vücut tipinin kendisine uygun meme şekline sahip olmasının amaçlandığı meme estetiği uygulamalarının içerisinde meme küçültme, meme büyütme, meme dikleştirme ve jinekomasti operasyonları bulunmaktadır.

Meme Estetiği Uygulamaları İle Ne Hedeflenmektedir?

Yapılacak olan meme estetiği uygulamasına göre hedeflenen sonuç değişmektedir. Meme büyütmenin hedeflendiği uygulamalarda daha hacimli ve dolgun memelere sahip olunması hedeflenirken, meme küçültme işleminin hedeflendiği uygulamalarda ise meme büyüklüğünden kaynaklı sırt ve boyun ağrılarının azaltıp duruş bozukluklarının giderilmesi hedeflenmektedir. Yine aynı şekilde meme dikleştirme uygulamalarında zamanla veya doğum ve emzirme süreçlerinin sonunda yaşanan sarkmaların toparlanması, daha dik ve şekilli göğüslere sahip olunması hedeflenirken, jinekomasti ameliyatlarında hormonal veya kilo alımı gibi nedenlerle erkeklerde meydana gelen meme büyümesine çözüm sunulması hedeflenmektedir.

Meme Estetiği Operasyonları Kimlere Uygulanır?

Meme büyüklüğünden, dikliğinden, şeklinden veya formundan memnun olmayan ve bu nedenle günlük yaşamı ile özgüveni etkilenen kişilere meme estetiği operasyonları uygulanabilir. Bunlara ek olarak, kanser vb. çeşitli hastalıklar nedeniyle göğsünü aldırmak zorunda kalan kişilere de bu operasyonlar uygulanarak hayatlarına bedenlerinden memnun bir şekilde devam etmeleri sağlanmaktadır.

Meme Estetiği Operasyonları Kimlere Uygulanmaz?

Hamilelik veya emzirme sürecinde olan kişilere meme estetiği operasyonları uygulanmaz. Bu operasyonlar bebek sağlığı için her ne kadar zararlı olmasalar da hamilelik ve emzirme süreçlerinin etkilenmemesi ve süreçlerin sonunda nihai meme şekline göre en uygun operasyona karar verilebilmesi açısından meme estetiği operasyonlarının tüm bu süreçlerin sonunda yapılması tavsiye edilir.

18 yaşından küçüklere gerek bedensel gerekse ruhsal gelişimleri tamamlanmadığı için yine meme estetiği operasyonları uygulanmamalıdır.  Ayrıca yüksek miktarda kilo vermeyi planlayan kişilere de yine memenin görünümü değişeceği için kilo verme sürecinin sonunda meme estetiği operasyonu olmaları önerilir.

Meme Estetiği Uygulamaları Nelerdir?

Kişilerin daha güzel bir görüntü ve görünüşlerinden daha fazla tatmin olmalarını sağlayacak olan meme estetiği uygulamaları;

Meme Küçültme (Redüksiyon Mamoplasti)

Meme estetiği uygulamalarından biri olan meme küçültme uygulamaları yalnızca güzellik açısından değil, sağlık açısından da oldukça önemlidir. Özellikle büyük göğüsleri taşırken vücuda eklenen yükten dolayı boyun, sırt ve omuz ağrısı çeken kişilerin sayısı oldukça fazladır. Bunlara ek olarak, fiziksel aktivitelerde zorlanma, yaz aylarında göğüs altlarında pişik yaşama ve sütyen askılarının omuzlarda bıraktığı şekil bozuklukları yine büyük göğüslü kadınların yaşadığı sağlık sorunlarındandır. Tüm bu sorunları yaşayan kadınların hem günlük yaşamlarını kolaylaştırmak hem de daha sağlıklı bir postüre sahip olmalarını sağlamak için meme küçültme ameliyatları yapılır.

Meme Küçültme Operasyonu Nasıl Yapılır?

Meme küçültme operasyonları genel anestezi altında ve simetriyi sağlayabilmek adına her iki memeye birden yapılır. Bunun için 3 farklı yöntem bulunmaktadır; Liposuction, kısa izi olan ameliyat ve ters T tekniğidir.

Meme dokusu yağ açısından zengin ise ve meme aşırı büyük değilse liposuction ile meme küçültme uygulaması rahatlıkla yapılabilir. Bu uygulamada iz kalma ihtimali yoktur ve iyileşme süresi oldukça hızlıdır.

Meme sarkıklığı ve büyüklüğü orta seviyedeyse bu durumda kısa izi olan ameliyat tercih edilir. Yaklaşık 2 saat kadar sürer ve genel anestezi altında yapılır. Meme başından aşağıya doğru gerçekleşecek olan iz, memedeki fazlalık ve sarkıklık ne kadar büyükse o kadar fazla olur.

Meme sarkıklığı çok fazla ve meme aşırı büyükse bu durumda ters T tekniği ile meme küçültme uygulanmalıdır. Bu işlem genel anestezi altında yapılır ve 3-4 saat kadar sürer. Memenin altına ters T şeklinde bir kesi yapılarak fazla olan meme ve cilt dokusu buradan alınır. Ameliyat olan hasta bir gece hastanede yatar ve bir haftanın ardından günlük hayatına geri dönüş yapabilir. Operasyonun ardından belirgin olan kesi izi yaklaşık 3-4 ay sonra normal cilt rengine dönmeye başlar. Dikişlerin alınmasının ardından takılmaya başlanan özel sporcu sütyeni yaklaşık 6 hafta boyunca hiç çıkarılmamalıdır.

Meme Büyütme

Meme estetiği uygulamalarından biri olan meme büyütme operasyonları genetik nedenlerden dolayı memeleri tam olarak gelişemeyen kişiler ile doğum, emzirme, kilo alıp verme ve yaşa bağlı olarak memeleri mevcut hacmini kaybeden kişilere uygulanır. Meme büyütme ameliyatı öncesinde plastik cerrahi uzmanı ile hasta detaylı olarak görüşür. Doktor bu görüşmede bir yandan hastanın beklenti ve isteklerini dinlerken bir yandan da göğüs kafes şekli, vücut ve meme yapısı gibi noktalara dikkat eder. Ardından hasta için en uygun implant şekline ve boyutuna karar verilir. Ameliyat sırasında memenin yapısına bağlı olarak meme altı, meme üstü veya meme başından açılan kesiler aracılığıyla protez vücuda yerleştirilir ve kesi yerleri iz kalmaması için estetik dikiş ile kapatılır. Ameliyatın yaklaşık bir hafta sonrasında kişi günlük yaşamına döner; ancak darbelere, ağır kaldırmaya ve göğüs kaslarını zorlayacak hareketlere karşı dikkatli olmalıdır. Protezin yumuşaması ve göğsün ödemlerinden arınıp nihai şekline kavuşması 6-12 ay arasında sürer.

Meme Dikleştirme (Mastopexy/Meme Kaldırma Ameliyatı)

Zaman içerisinde vücudun elastikiyetini kaybetmesi, hormonal rahatsızlıklar, hamilelik, emzirme ve ani kilo kaybı sonrası göğüslerde sarkmalar meydana gelebilir. Bu sarkmalardan rahatsız olan kişilere meme dikleştirme operasyonu yapılır. Bunun dışında sarkmış göğüsleri toparlayacak bilinen bir yöntem henüz yoktur. Ameliyat esnasında hastanın meme ucu çevresinden meme kıvrımına doğru bir kesi atılır ve bu kesi aracılığıyla memeyi dikleştirmeyi sağlayacak olan protez vücuda yerleştirilir. Böylece meme dokusunun içi doldurularak meme ucu yukarı kaldırılmış olur. Bu işlemler genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2 saat kadar sürer. Hastalar aynı günün akşamına hastaneden taburcu olup, yaklaşık bir hafta sonrasında normal yaşamalarına geri dönebilirler. Ameliyatın ardından 6 hafta boyunca özel sporcu sütyeni takılır ve ameliyat yerini zorlayacak hareketlerden sakınılır. Ameliyatın ardından belli olan kesi izleri ise yaklaşık 6 aylık bir süre içerisinde normale dönmeye başlar.

Jinekomasti Operasyonu

Meme estetiği uygulamalarından biri olan jinekomasti operasyonu, östrojen-testosteron hormon dengesizliği nedeniyle ve çeşitli hastalıklar sonrasında meme çevresinde yağ biriken erkeklere uygulanır. Bazı hastalarda tek meme için uygulama yeterli olurken bazı hastalarda her iki memeye de uygulanması gerekebilir. Meme dokusu aşırı derecede büyük olmayan hastalarda lokal anestezi uygulanır ve liposuction yöntemi ile fazla yağ dokusu alınır. Meme dokusunun veya sarkıklığının fazla olduğu durumlarda ise genel anestezi altında jinekomasti ameliyatı yapılır ve meme bezi azaltılarak memede küçülme sağlanmış olur. İşlem yaklaşık 90 dakika içerisinde tamamlanmış olur.

Op. Dr. Leyla Arvas

Web Site: https://www.memeestetigi.org/

Facebook  :@drleylaarvas

Instagram :@drleylaarvas

YouTube: LeylaArvas

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir