“Kübra” dizi incelemesi

“Kübra” dizi incelemesi

Çağatay Ulusoy sanırım kahraman figürlü yapımlarda oynamayı çok seviyor. Örnek vermek gerekirse Hakan: Muhafız, Şu an ikinci bölümü yayınlanan Gaddar dizisi ve tabi ki Netflix’te yayınlanan Kübra dizisi.

 

Bu ülke yıllardır Mehdi zırvasını yaşıyor. Bu konuda aklımıza ilk gelen sözüm ona hoca sıfatlı Adnan Hoca ve eski vekilimiz Hasan Mezarcı. Neredeyse önüne gelen kendini mehdi ilan edecek bir ülkede yaşıyoruz.

 

Evet mehdi kelimesini bu kadar kısa telaffuz etmişsek Kübra dizisinin konusuna kısaca değinelim ki neden mehdi de mehdi dediğimi daha iyi anlayacaksınız.

 

Kübra dizisinin baş kahramanı Gökhan dizide ikinci adıyla “Semavi” bir anda Allah tarafından kendisine mesajlar iletildiğini ve bu mesajların bir uygulama ile geldiğini söyleyerek bazı şeyleri düzeltme çabasını ve bu süreçte yaşadıklarını anlatıyor.

 

Dizi hakkında fazla spoiler vermemek için detaylara çok girmeyeceğim. Diziyi halen izlemeyenler veya izlemeyi düşünüp yazımdan etkilenip izlemekten vazgeçmesini asla istemem.

 

Kübra dizisini izleyince insanların “Kızıl Goncalar” dizisi için kopardıkları fırtınayı bu dizi için neden koparmadıklarını da anlamış değilim. Bu arada asla aklınıza bu tarz şeyleri tasvip ettiğimi de düşünmeyin.

 

Şimdi neden böyle söylediğimi düşündüğünüzü hissediyor gibiyim. Kübra dizisinde kullanıla siyasi objeler günümüzün bir partisini bana göre direk gösteriyor. Son birkaç bölümde dinin siyasete nasıl alet edildiğini, siyasi gücün istenildiği gibi kullanıldığını, sözüm ona “Yargı Bağımsızdır” sözünün bir teraneden ibaret olduğunu gösteren sahnelere ne hikmetse “Kızıl Goncalar” dizisine tepki gösteren kitleden tek çatlak ses çıkmadı.

 

Bu arada bir dizide bu tarz bir şeyi neredeyse alenen kullanmak büyük cesarettir. Belki de bu dizi Netflix’te değil de bir Tv. kanalımızda yayınlanmış olsaydı çok farklı olurdu demekten de kendimi alamadım.

 

Kübra dizisini izlerken daha ilk bölümde neredeyse bu dizi başka bir diziden esinlenerek mi yapıldı hissine kapıldım. Hatta biraz daha ileri gideyim araklanmış diye düşündüm.

 

Bu dizi 2020 yılında yine Netflix’te yayınlanan “Messiah” dizisi. İlk sezonu yanlış hatırlamıyorsam o yılın Netflix üzerinde dünya genelinde en çok izlenen yapımlarından biri olmuştu. Hatta sezonun devamı için onay verilmesine rağmen özellikle Vatikan’ın devreye girmesiyle  Messiah dizisinin fişini gelen tepkiler üzerine Netflix  çekmek zorunda kalmıştı.

 

Bunun yanında dizide İstanbul’un iki kez komple elektriğinin kesiliyor olması hem bana hem Hakan: Muhafız dizisini çağrıştırdı hem yine bugünlerde Netflix’te yayınlanan “Dünyayı Ardında Bırak” adlı filmi çağrıştırdı.

 

Ama “Kübra” dizisinde benim en sevdiğim ögelerden biri olan seyirciyi ters köşe yapan sahnelerin olması. Bunların bir tanesi zaten dizinin son bölümünde seyirciye yaşatılıyor.

 

Tabi diziden bu kadar bahsetmişken biraz oyunculuklardan da bahsetmek lazım. Ne hikmetse ben son dönemlerde Çağatay Ulusoy’un rol aldığı yapımlarda ana cast kadrosunu kendisinin belirlediğini düşünüyorum. Kübra dizisinde Ahmet Mümtaz Taylan ve Cihan Talay’ın oyunculuk performanslarını anlatmaya kelimeler yetmez. Canlandırdıkları karakterleri sanki yaşamışlar. Onların olduğu sahneler diziye ayrı bir tat ayrı bir hava veriyor. Tabi bu demek değildir ki Nazan Kesal, Aslıhan Malbora, Ahsen Eroğlu gibi isimlere de haksızlık etmemek lazım. Rollerinin haklarını fazlasıyla vermişler ama bana göre Ahmet Mümtaz Taylan ve Cihan Talay hepsinden birkaç tık daha mükemmel bir oyunculuk sergilemişler.

Kamil Hızer / Magazinname.com

Instagram: @kamilhizer

Bir yanıt yazın