Kilo vermenin 10 altın kuralı

Bu kurallara uyarsanız pandemi dönemi aldığınız kilolara veda edersiniz...

Pandemi sürecinde bir çok insan stres, can sıkıntısı ve zaman zaman duyduğu kaygılardan dolayı kendisini ya mutfakta yemek yaparken veya yemek yerken buldu. Bunun sonucunda kilo alınılması kaçınılmazdı ve korkulan oldu birçok kişi kilo aldı. Bu dönemde alınan kilolardan kurtulmak için Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman pandemi döneminde alınan kilolardan kalıcı olarak kurtulmanın 10 etkili yöntemini anlatırken önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Sağlıklı bir kahvaltı ve proteinle güne başlayın

Düzenli bir beslenme için öncelikle güne sağlıklı bir beslenme ile başlanılmalı. Kahvaltıda tüketilecek olan yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi proteini zengin besinler sizi uzun süre tokluk sağlar ve aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya yardımcı olur.

Sebze tüketirken yoğurt, et tüketirken salata

Geç kahvaltı yapan birçok birey öğle öğününü atlamak zorunda kalır. Bunun neticesinde öğleden sonra kan şekerimiz düşer ve oluşan açlık nedeniyle pratik lezzetli atıştırmalıklara yönelmemize ve akşam öğününe aşırı yüklenmeye sebebiyet verir.  Bu bireylerin daha çabuk kilo almasına neden olacağı için öğlen yemeklerinde sebzenin yanında yoğurt ve et gibi proteinin yanında salatayla planlanacak olan öğle yemeği sizi tok tutar ve kilo almanızı engeller.

Tropikal yağlar kalp sağlığınıza fayda sağlar

Hindistan cevizi ve avokado gibi yağlardan elde edilen besinler sizi tok tutacağı gibi kalp-damar sağlığınız içinde faydalı olur. Haftada en az 2 gün kahvaltıda avokado tüketimi veya öğlen yemeklerinizden sonra kahvenize ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi size tokluk sağlayacağı gibi aynı zamanda kilo vermenize katkı sağlar.

 

Yemek yemek yerine yürümeyi tercih edin

Pandemi döneminde fazla dışarı çıkmadığımız için normalden fazla yemek anlamına gelen ‘duygusal açlık’ bir çoğumuzun problemidir. Son dönemlerde yemek yeme miktarınız artmışsa bunu engellemek için yemek yemek yerine , yürüyerek veya mizk dinleyerek farklı aktivitelerle duygusal açlığın önüne geçersiniz

Tatlıyı muhakkak azaltın

Gün içerisinde yenilen tatlılar kan şekerinde dalgalanmalar oluşturduğu gibi ayrıca keyif vermesinden dolayı kişilerde alışkanlık yapmaktadır. Beslenme ve diyet uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman ‘tatlıyı keyif için tüketiyorsanız o zaman tatlıdan birkaç gün uzak durmayı deneyin. Böylelikle tatlı isteğinizin yavaş yavaş azalmış olduğunu göreceksiniz ’dedi.

Su tüketimine dikkat edin

Az su tüketen bireylerde daha yüksek beden kitle indeksine sahip olurlar. Açlık ve susuzluk sinyalleri bazen birbirleriyle karışır ve susuz kaldığımız anlarda bir şeyler yeme isteğimizi veya susama hissimizi şekerli içeceklerle giderme eğilimi bireylerde kilo sorunu yaratır. Bu yüzden her gün yeterli su içtiğinizden emin olun.

Sıvı tüketimi yerine sert besin tüketmeye çalışın

Bugün bir trend halini alan sıvı beslenme katı beslenmeye oranla daha çok acıktırır ve sıvı gıda tüketimi kişilerin daha çok kalori tükettiğini gösterir diyen Nur Ecem Baydı Ozman ‘Yiyecekleri çiğnemenin doygunluğa ulaşmayı kolaylaştırdığını ve blenderden geçirilen sıvı formdaki besinler yerine, çiğnenebilir formdaki besinleri tercih edin” diyor.

Beslenme programınız bol çeşitli olsun

Covid-19 virüsüne karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz şarttır. Bunun içinde çilek, kayısı, böğürtlen, yeşil biber, domates, meyve sebzelerin antioksidan özelliklerinden faydalanın.

Bakliyatları soğuk tüketin

Nohut, mercimek ve kuru fasulye gibi kuru baklagillerin içinde bulunan nişasta pişirme işlemi sonrasında soğutulduğunda değerli nişasta haline gelir ve sindirimi zorlaşır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Bu yüzden yaz aylarında mercimek salatası ve piyaz gibi soğuk tüketilen bakliyatlar kilo vermenize ve bağışıklık sisteminizi korumaya yardım edecektir” dedi.

Günlük egzersiz muhakkak yapılmalı

Kilo vermenin birinci şartı alınan ve harcanan kalori arasındaki farkı oluşturmak için düzenli egzersiz yapılmalıdır. Bu yüzden her gün düzenli olarak vücudu aşırı yormamak kaydıyla egzersizlerin yapılması sonucu karantina döneminde aldığınız kiloları çok daha kolay verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın