Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan her türlü etken ve önyargıyla mücadele etmek için kurulan YANINDAYIZ Derneği ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamda cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık oluşturmak için 6 – 7 Haziran 2022 tarihleri arasında online olarak “KadınErkekEşittirNokta” temalı konferans düzenledi.
Oyuncu Mert Fırat’ın sunuculuğunu yaptığı konferansta “Yeni Teknolojiler ve Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği “ , “ Mekan Bağımsız Yetenek: Riskler ve Fırsatlar” , “İklim Krizi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” , “Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” adı altında düzenlenen dört ana oturumda 21. Yüzyılda Eşitlik” konusu tüm yönleri ile tartışıldı.
Asya Varbanoba’dan Türkiye’ye Teşekkür
UN Woman Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanoba, “KadınErkekEşittirNokta” Konferansının açılış konuşmasında Dünya genelinde global ölçekte krizlerin çözümü için toplumsal cinsiyet dengesinin sağlanmasının önemine dikkat çekti. Kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayan Varbanoba, Birleşmiş Milletlerin hazırlamış olduğu WOMEN’S EMPOWERMENT PRINCIPLES – Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Uygulama Rehberini imzalayan Türk şirketlerine teşekkür etti.
Bugün dünya genelinde 6623 şirket WEPs’i kendi süreçlerine dahil etti. 430 Türk şirketi bu sözleşmeye imza attı. Türkiye, dünyada bu sözleşmeye destek veren ve en yüksek katılıma sahip ikinci ülke konumunda. Bu gelişme bize yarınlar için umut veriyor.” şeklinde konuştu.
“Keşke sakalım olsa dediğim anlar çok oluyor!
Online zirvenin son oturumunda ise yeni nesil sanat gündeme getirildi. Ataerkilliğin hâkim olduğu toplumlarda erkek egemen sanat geleneği hala devam ediyor. Kadınlar birçok
alanda olduğu gibi, sanat dünyasında da gelir eşitsizliğine uğruyor ve ekonomik kalkınmada zorluklar yaşıyor. Oyuncu Evren Bingöl ve Tülin Özen, Yazar Buket Uzuner ile birlikte “Sanat dünyasında daha çok kadının yer alması için ne yapılabilir? Kadınlar nasıl desteklenebilir? Sanatta kadının görünürlüğü nasıl sağlanabilir?” gibi konuları tartışmaya açtı.
Oyuncu Tülin Özen, panelde provadan sahneye olan tüm süreçlerde bir kadın olarak sözünün dinlenmemesi ile ilgili veryansın etti. “Keşke sakalım olsa dediğim anlar çok oluyor” diyen ünlü oyuncu, Setlerde provanın ilk günü söylediğim bir şeyin, 3 hafta sonra ya sen haklıymışsın denildiği durumlar çok oluyor. Evet sen haklıymışsın denmesini duymaktan, ben bunu demiştim demekten çok sıkıldım” sözleri ile her daim kadın olarak bir mücadelenin içinde olduğu ifade etti.
M.Ö. 1274 tarihinde II. Ramses ile Muvattalli arasında Kadeş önünde büyük bir meydan savaşı yapıldığını ardından Kadeş Barış Antlaşması imzalandığını hatırlatan Yazar Buket Uzuner “Hititler dönemindeki barış anlaşması II. Muvattalli öldüğü için bir sonraki kral III. Hattuşili tarafından imzalanmıştır. Söz konusu anlaşma bu haliyle, dünya tarihinde devletlerarasında yapılan ve eşitlik prensibine dayanan en eski anlaşmadır. Hititçe anlaşmanın üzerinde kralın mührünün yanı sıra, Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın da mührü bulunur.
Eşitlik sorunu kadın para kazanıp güçlenirse biter
Puduhepa çağına göre çok özgürlükçü bir kadın. Günümüzde maalesef atalarımız kadar eşitlikçi biri tutum sergilemiyoruz. Kadınlar yüzyıllar boyu edebiyatta, tıpta kısıtlandılar. Yıllar önce Cambridge’de kadınlar sadece ev ekonomisi bölümünde eğitim alabiliyorlardı ve üniversitenin çim alanlarında gezmeleri yasaktı. Yemekhanede erkekler desenli porselen tabakta yemek yerken, kız öğrencilere yemekler sade tabaklarda sunuluyordu.
Hepimizin anımsayacağı gibi 2018 yılında Meclis Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu’nca başlatılan etkinlikte kadınların tiyatro sahnesine çıkarılması 1 saat önce düzenlenen “acil toplantı” ile engellenmişti. Kadınlar salonun kenarına koro alanına alınırken, erkeklerse sahneye çıkmıştı.
Sanat alanında hala alınacak çok yol var. Yönetmen, oyun yazarı, casting firmaları ve yayın evleri sahipleri hep erkek. Festivallerde erkek jüriler ağırlıkta. Sineme eleştirmenlerinin çoğu erkek. Sözlüğümüzde “ kadınsı duyarlılık “ diye bir terim var ki akıl alır gibi değil. Oysa duyarlı insan vardır. Kadın kadının kurdu değil, insan insanın kurdudur. Bu söylemin doğrusu budur. Noroloji bilimine göre dünyanın sağ ve sol beyine eşit oranda ihtiyacı var. Eşitlik sorunu kadın para kazanıp güçlenirse biter” şeklinde konuştu.
YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger bu “KadınErkekEşittirNokta Konferansı ” ile ilgili şunları söyledi:
YANINDAYIZ Derneği olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temelinde yatan ataerkil düşünceyle mücadelemize hız kesmeden devam ediyoruz. Her ne kadar adım adım kazanımlarla ilerleyen eşitlik mücadelesi, ülkemizde artan muhafazakarlıktan ciddi bir şekilde etkilense de bu dönemin sonuna geldiğimize inanıyoruz.
Önce Eşitlik, Sonra Ekonomik Kalkınma
Bir ülkenin gelişmişlik seviyesini anlamak için o ülkedeki kadının konumuna bakmak yeterlidir. Önce ekonomik olarak kalkınalım, eşitlik arkadan gelir diye düşündüğümüz için
bir türlü “muasır medeniyetler seviyesine” erişemiyoruz. Ülkemizde önce eşitlik sonra kalkınma diyeceğimiz bir zihniyet dönüşümünü sağlamalıyız. Bu bağlamda, Onun siyasette erkekler, önce kadınların YANINDAYIZ diyebilmeliler. Ülkemizin geleceği olan gençler ile her alanda iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Onların geleceğine destek olmak eşitlikçi ve adil bir dünyayı onlarla birlikte var etmeyi planlıyoruz. YANINDAYIZ Derneği olarak tam eşitlik sağlanana kadar hayatın he alanında kadın erkek eşittir nokta demekten yorulmayacağız.”