İşte Kadın Derneği ve Bayrampaşa Göz Nurunu Koruma Vakfı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen ‘’999 Kadın Hikayesi’’ paneli Bayrampaşa Göz Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
TOPLUM İÇİN EN ÖNEMLİ HALKA
Kadının toplum içindeki yeri ve öneminin konu edildiği panelde konuşan Bayrampaşa Göz Nurunu Koruma Vakfı Göz Hastanesi’nin Başhemşiresi Selma Kabasakal, “Kadın, toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Demokratik ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmesi, eğitim ve istihdam gibi alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanması gerekmektedir. Kadın, toplumu oluşturan en önemli halkadır. Kadının katılmadığı, kadının yok sayıldığı bir toplumu medeniyet ölçüleri çerçevesinde değerlendirmek mümkün değildir” dedi.
MAĞDURLAR NEREYE BAŞVURSUN
Bayrampaşa Sosyal Hizmetler Merkezi Psikolojik Danışmanı Meltem Karakaşlar ise kadına yönelik şiddeti sinevizyon eşliğinde rakamsal verilerle anlattı. Şiddet gören kadınlara yol gösteren Karalar, şu ifedeleri kullandı: Türkiye’de her 3 kadından biri fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Böyle durumlarda mağdurlarının başvurabileceği kurumlar; Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Aile Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezleri, ALO 183 numaralı Sosyal Destek Hattı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri, Kolluk Birimleri, Polis Merkezleri, Jandarma Karakollarıdır…
AMAZON KADINI OLUN
Programa katılan ünlü modacı Muammer Ketenci, kadınları tansiyon hastası, erkekleri ise kullanılmış pile benzetti. Ketenci, “Türk kadınında savaşçı ruhu var. Sizi ezmeye kalkan kocanız da olsa başka bir erkek de olsa onlara karşı Amazon kadını olun” dedi.
KADIN EĞİTİLİRSE TOPLUM EĞİTİLİR
Panelin moderatörlüğünü üstlenen İşte Kadın Derneği Proje Yöneticisi Elif Nur Tosun ise derneğin kuruluşundan, misyonundan, vizyonundan, bugüne kadar yaptıkları projelerden ve hedeflerinden bahsetti.
Panelde ilk konuşmayı yapan İşte Kadın Derneği Başkanı Gülhan Akyazı, İşte Kadın Derneği olarak kadınların hayatına nasıl dokunduklarını anlattı. Akyazı, ”Sivil Toplum Kuruluşları olarak toplumun ihtiyacı olan duyarlılığa katkıda bulunuyoruz. Biz bu amaçla yola çıktık ve kadını tercih ettik çünkü kadın toplumumuzun gelenekleri ve örflerine göre erkeklerden bir sıfır geride doğuyor. Kadın evleniyor, anne oluyor ve sorumlulukları ağırlaşıyor; sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda hep bir adım geride kalıyor. Kadın eğitilirse toplum eğitilir dedik, toplum eğitilirse de dünya eğitilir ve değişir diye düşündük. Kadının olması gereken statü için ‘İşte Kadın’ dedik. Biz STK’lara duyarsızlık çok. Bu yüzden kaynak oluşturmakta zorlanıyoruz. Kaynağımız olsa daha çok şeyler yapacağız. Avrupa Birliği projeleri, İçişleri Bakanlığının hibe projelerini sıkı takip ediyoruz. Kadınlarımızı buralardan hangi fırsatlara ulaştırabiliriz diye projeler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTILAR
Panelde konuşan Dernek Başkan Vekili Fatma Çınar, 15 yıllık STK tecrübelerinde karşılaştığı kadın hikayelerini paylaştı. Genel Sekreter Mezin Dedeyi, medyada kadının yaşadığı sıkıntıları kendi mesleki hayatından örnekler vererek aktardı. Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Özkul, biyolojik kuantumun kadınlar için önemine değindi ve kuantumun başarıyı nasıl olumlu etkilediğini anlattı. Sayman Avatif Yiğit, iş hayatındaki kadının karşılaştığı sorunları anlattı. Derneğin üyesi Psikolojik Danışman Ezgi Akyazı ise kadınların toplumdaki statülerine göre psikolojilerini değerlendirdi.
Bayrampaşa Göz Nurunu Koruma Vakfı Göz Hastanesi Kurumsal İletişim Sorumlusu Hülya Sancaklı’nın bütün katılımcılara teşekkür belgesi ve çiçek takdim etmesiyle panel son buldu.
Kamil HIZER/ Magazinname.com