Işılay Bahar kimdir?

Işılay Bahar kimdir?

İngilizce öğretmeni Işılay Bahar 1975 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi İngilizce Kimya bölümünde tamamladı. Yüksek Lisansını Başkent Üniversitesi İngilizce İş İşletmesi (MBA) alanında yapan İşılay Bahar 6 yıl özel bir şirkette dış ticaret yaptı. İçindeki eğitim ve öğretmenlik aşkı ile farklı etüd merkezleri ve dershanelerde hem Kimya hem de İngilizce derslerine girdi.3 çocuk annesi olan Işılay Bahar çocukları ve onlarla olmayı hep çok sevdi. Çocuklarla ilgili birçok sosyal sorumluluk projesinde aktif rol aldı.

Çocuklara dokunmak,onların eğitimlerinde aktif rol oynamak,onları anlamak için 2. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde tamamladı. Bir taraftan da okul öncesi kurumlarda ve okullarda İngilizce Öğretmenliği yaptı.Okulöncesi çocuklara İngilizce derslerinin nasıl verileceği ile ilgili birçok eğitim aldı. Bunların başında Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden aldığı eğitim gelir.

İngilizce dilini alışılmışın dışında yöntemlerle çocuklara sevdirmeye çalıştı. ‘Çünkü aslında bu bir ders değil,bir iletişim yolu’ diyen öğretmen ve yazar Işılay Bahar çocukların bu dili iletişim kurmak için benimsemeleri ve kullanmaları için sevmeleri ve/veya zorunda olmaları gerekliliğine inandı ve kendisi hep işin sevdirme kısmında oldu.

‘Eğer duyarsam unuturum,görürsem hatırlarım,yaparsam öğrenirim ‘ mottosuyla gittiği yolda öğrencilerine yaparak,yaşayarak öğrenme ortamları sundu ve sunmaya da devam etmekte..Onların doğasına uygun materyaller ve aktivitelerle ilerlediğini belirten öğretmenimiz, en çok da OYUNlar üzerine kurdu derslerini.’Biz yetişkinler bile eğlenceli ortamları seviyoruz,öyle değil mi? Dolayısıyla çocuklar da oyunla öğrenir.Oyun çocukların dilidir’ diyen Işılay Bahar birçok çocuğun akademik hayatına başarılar katarken çalıştığı her kurumda fark yarattı.

Çoğu zaman gerçek materyalerle,ışık,su ve toprak gibi doğal elementlerle derslerini işledi.Merak uyandıran aktiviteler,heyecan oluşturan oyunlar,eğlenceli şarkılar da derslerinin vazgeçilmezi.’ Çünkü merak,coşku,heyecan gibi duygular öğrenmenin anahtarıdır ve bunu çocuğa yaşatabilmeniz için kendinizi de bu anlamda eğitmeniz ve geliştirmeniz gerekmektedir’ diyen yazar öğretmenimiz Atatürk’ün ‘Öğretmenlik ömür boyu süren bir öğrenciliktir.’ sözünün ışığında ilerledi. Hep öğrenci oldu,hep geliştirdi,yeniledi kendisini ve bilgilerini. Hem çocuklardan çok şey öğrendi (örneğin nasıl öğrendiklerini) hem de çok fazla eğitim aldı.

‘Çocuklar ,dünyanın en güzel varlıkları ve her biri biricik.Her biri öğrenir fakat farklı yollarla..Önemli olan ne şekilde öğrendiklerini bulabilmek ve onları desteklemek’ düşüncesiyle ilerledi.

Derslerin başında ve sonunda hep rutinleri oldu.Son birkaç yıldır ,aldığı mindfulness ve nefes eğitimlerinden sonra ders girişlerinde çocuklarla da bu tarz uygulamalar yapmaya başladı. Nefes egzersizleri ve an’da kalarak çocukların duyularına yönelik çalışmalar yaptığında gördü ki bu egzersizlerden sonra çocuklar derse daha rahat odaklanıyorlar.

İşte o zaman bu konuyla ilgili bir kitap yazmaya karar verdi.Kitap dosyasına birkaç yayınevinden kabul geldi.2022 yılında ilk kitabı ‘Nefesim Sihir Gibi’ Luna Yayınlarından çıktı.İngilizce öğretmeni olduğu için İngilizcesini de hazırladı ve aynı anda İngilizcesi de basıldı.Bu kitapla çocukların 5 duyusunu kullanarak nefes farkındalığı kazanmalarını hedefledi.Oldukça ilgi gördü.Okullarda İngilizce kitap atölyeleri yapmaya çağrıldı. O kadar keyifli ve faydalı geçiyordu ki 2. Kitabı da yeme farkındalığı üzerine yazmaya karar verdi. Yeme problemleri yaşayan ,yemek seçen,hızlı yiyen,yanlış yiyen çocuklara yönelik ‘Yesek Yesek Nasıl Yesek ‘ kitabı 2024’te Linay Yayınlarından çıktı. Bununla ilgili de okullardan gelen talepler doğrultusunda kitabın atölye çalışmalarını yaptı ve yapmaya da devam etmektedir.

Hızla tükettiğimiz,doyumsuzluğun doruklarda olduğu günümüzde çocukların bir an durması ,yavaşlaması,ne yaptığını farketmesi,an’da kalması,çevresini farketmesi ve aslında birçok konuda farkındalık oluşturmak istediği için sürdürülebilir kalkınma projeleri kapsamında ‘sorumlu üretim sorumlu tüketim’ hedefini baz alarak ‘Toprak Hastalanır mı?’ adıyla 3. Kitabını 2024 yılında Luna Yayınlarından çıkardı.Çocuklarda global farkındalığı hedeflediği bu kitapta Kırmızı Başlıklı Kız hikayesini günümüze uyarlayarak ele aldı.

Bir Bilinçli Farkındalık serisi olarak nitelenebilecek kitaplarının devamı gelecektir.

Halen bir kurumda İngilizce koordinatörü olarak görev yapmakta ve aynı zamanda Storytelling(hikaye anlatıcılığı) derslerine girmektedir.

 

Çocuklarla ve işiyle ilgili aldığı çeşitli eğitimler :

 

-T ESOL

-Creative Teaching Resources&Ideas – YDS publishing

-How to be (or not to be) an inspiring teacher in the digital world-Yenidoğu Okulları

-Remote Teaching and Learning-İlgi Okulları

-DUYUSAL BEYİN – Duyusal Akademi

-Agency and Inquıry-Based Learning- Nesibe Aydın Okulları

-REGGIO EMILIA Approach – Işıkkent Okulları by Fiona Zinn

-Çocuk Kitapları Yazma Eğitimi- Özen Şahin

-Felsefi Bakış Açısıyla Çocuk Kitabı Yazma – İlknur Ergun

-MINDFULNESS Eğitimi – Başkent Üniversitesi

 

BASILI KİTAPLARI

Nefesim Sihir Gibi (2022-LUNA Yayınları)

My Breathe is like a Magic (2022 LUNA Yayınları)

Yesek Yesek Nasıl Yesek (2024-LİNAY Yayınları)

Toprak Hastalanır mı? (2024-LUNA Yayınları)

ÖDÜLLERİ

Altın Yazar Ödülü-BCA Times

İngilizce Çocuk Edebiyatı dalında Altın Kitap Ödülü – BCA Times

‘Eğitimin Süper Kahramanları’ndan Biri ’ – TWINKL Türkiye

 

Instagram :

@isilayteacher

 

 

 

Bir yanıt yazın