Korkularıyla sürüklendiği işgal altındaki İstanbul’un karanlık yüzünde, kendini arayan roman kahramanı; tüm kaygı ve arzu karmaşasıyla iç hesaplaşmasını yaşarken, okuyucuyu heyecan dolu bir maceraya sürüklüyor.
“Uyumsuz Zaman” İrfan Tabak’ın ilk romanı. Ayrıca öykü ve oyun yazıları ile yazarın, sonkalekocaeli.com gazetesindeki haftalık, kültür/sanat içerikli, hikâye tadında makalelerini okumaktayız.
Bükülen zamanda aşk hesaplaşması
Romanda okuyucu, erkek gözüyle cinselliği ve sadakati sorgularken günümüzden İstanbul’un işgal yıllarına uzanan bir serüvende buluyor kendini.
Koray Kerimoğlu, mimar olarak, restorasyonunu üstlendiği tarihi konakta, yaşanmış hüzünlü hikâyenin, hayatta kalan tek varisi Zehra Tulumbacı’nın anılarına ulaşınca, zamanda yolculuk yaparak, 1918 İstanbul’unda yarım kalmış aşk hikayesi ile bütünleşiyor ve eşine duyduğu kıskançlığı onu kaybetme korkusunda yaşıyor.
Geçmişin acılarını ve gizemini kendi anlayışı ile yorumlayan kahramanımız, kurtuluş mücadelesi veren karakol cemiyetinin, heyecan yüklü operasyonunda rol alırken, ölümün gerçek yüzü karşısında, hürriyet ve vatan gibi değerlerin, insanın kendi canından daha önce geldiğini tecrübe ediyor. Çıktığı yolculuk, hayatının sırlarını bir-bir çözmesini sağlıyor.
Roman, okuyanı erkek beyninde ve zamanlar arasında yolculuk yaptırırken, gerçekle, hayal arasında düşündürmeyi, merak uyandıran bir macera ile sağlıyor. Romanın gizemini koruyarak artan heyecanı sonunda sırların çözülmesi ile son buluyor.
İrfan Tabak kitabını kaleme alma sürecini şu şekilde anlatıyor; Soğuk kış günü, yanan yüreğimin acısıyla annemin kabir ziyaretinden ayrılırken çamurlu karlar paçalarıma bulaşmıştı. O manzara karşısında “Kahverengi Kar” betimlemesi ile kurmaya başladığım hikâye, içimi ısıttı ve yazmaya başladım. İnsanın yorumladığı yaşam öyküsünün gerçekte ne olduğunu uyumsuz zaman kırılmalarında bulmaya çalıştığım bu roman, adını da bulmuş oldu böylece.
İrfan Tabak’ın “Uyumsuz Zaman” adlı kitabına kitapyurdu.com sitesinden ulaşabilirsiniz
Kamil Hızer / Magazinname.com
Instagram: @kamilhizer