Hazal Özgür’ün bu ilk kişisel sergisi “Saklambaç” sanatseverlerle buluştu

Kapılarını 11 Ocak’ta açan, genç sanatçı Hazal Özgür’ün ilk kişisel sergisi ‘Saklambaç’; izleyiciyi renk ve çizgilerin arasında merak uyandıran bir yolculuğa çıkarıyor.

Hazal Özgür’ün bu ilk kişisel sergisi “Saklambaç” sanatseverlerle buluştu

HAZAL ÖZKAN ART GALLERY, ev sahipliğini yaptığı ikinci sergisi ‘Saklambaç’ ile yeni yıla renkli bir başlangıç yapıyor. 11 Ocak Salı günü özel bir davet ile kapılarını açan ‘Saklambaç’ sergisi, renklerin etkileyici dünyasını ve renklerin ardında gizlenenleri sanatseverlerle buluşturuyor. Genç sanatçı Hazal Özgür’ün bu ilk kişisel sergisinin küratörlüğünü ise sanat tarihçi ve sanat danışmanı Hazan Özkan üstleniyor.

12 Şubat tarihine dek kapıları açık olacak ‘Saklambaç’ sergisi aynı zamanda, etkileşimli bir sanat deneyimi de sunuyor. Sergi süresince; tek kişilik küçük stüdyoda, tek bir tuval tüm ziyaretçilerin dokunuşuna açık.   Sanatseverler bu dokunuşla, resim sanatı ile birincil dereceden ilişki kurarken, zamanda ve tuvalde iz bırakacak bir deneyimin parçası olabilecekler.

2020 yılında Yale Üniversitesi Sanat Fakültesi Resim ve Baskı Resim bölümünden onur derecesiyle mezun olan Hazal Özgür, Amerika’da ve Almanya’da katıldığı karma sergilerin ardından ilk kişisel sergisini gerçekleştiren Hazal Özgür, 16 resim ve etkileşimli bir enstalasyonun yer aldığı ‘Saklambaç’ta, maskeleme tekniği ile tekrar, düzen, kontrol gibi biçimsel sorulara cevap vermeye çalışmakla birlikte Josef Albers’in renk teorisinden yararlanarak boyanın, yanıltıcı özelliklerini ön plana çıkarıyor. Hazal Özgür, yoğunlaştığı alan olan soyut sanatı ise şöyle açıklıyor; “Benim için soyut sanatın en temelinde başarması gereken şey, negatif ve pozitif alan arasındaki diyalektik ilişkiyi ön plana çıkarması. Kendi kişisel hayatlarımızda ve hatta tarihi süreçlerde görebildiğimiz diyalektik bir ilişki bu. Anladığımız, ifade edebildiğimiz, görebildiğimiz her şey dilin içinde var oluyor. Dilin sınırları içinde gelişen, gerileyen, var olan ve yok olan sistemlerin birer parçasıyız. Dilin belirlediği bu alan pozitif ise, dil dışında kalan bir negatif alandan bahsetmek zorundayız. Bu negatif alan, biz göremesek de dilin içinde var olabilecek her şeyi belirliyor. Soyut resim bize bu ilişkiyi; şekil ve formların içlerini, dışlarının belirlediğini göstererek kanıtlıyor”.

Eserlerinde tül ve maskeleme tekniği kullanarak hem gizlenmeye hem görünmeye çalışan objeleri bir araya getiren Hazal Özgür; “Maskeleme tekniği, fırça darbelerini ve sanatçının elini gizleyen bir teknik. Tül ise farklı açılardan bakıldığında farklı renkler ortaya çıkaran yarı geçirgen bir katman. Kendi hayatlarımızda da saklanma ve bulunma kutupları arasında gidip geldiğimizi düşünüyorum. Tamamen çıplak olduğumuzda görünecek bir şeyin kalmaması gibi bazı şeyler ancak saklandıklarında görünür olmayı başarıyorlar” diyor.

Serginin küratörlüğünü üstlenen sanat tarihçi ve sanat danışmanı Hazal Özkan ise; “Hazal Özkan Art Gallery olarak Hazal Özgür’ün ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Hazal Özgür, oldukça yetenekli ve kavramsal altyapısı çok güçlü genç bir kadın sanatçı. Bu sergi, hem renklerle hem de birbiri içine geçen çizgilerle değişen ve dönüşen bir görsel deneyim sunuyor. Renk, ışık ve boyanın materyal özelliklerinin öne çıktığı ‘Saklambaç’ta hiçbir rengin tekrar etmemesi de eserlerin ve sanatçımızın üretim sürecinin önemli özelliklerinden biri. Ziyaretçiler eserleri dikkatle incelediklerinde; ön planla arka planın sürekli değiştiğini, maskeleme tekniğinin keskin çizgileri arasında gizlenen fırça darbelerini gözlemleyebilirler. Herkesi, soyut sanatın sunduğu algısal özgürlüğün tadını çıkarmaya davet ediyoruz diyor.

HAZAL ÖZGÜR KİMDİR?

1997 İstanbul doğumlu sanatçı Hazal Özgür, Kabataş Erkek Lisesi öğrenimin ardından 2016 yılında Yale Üniversitesi‘ne kabul edilmiştir. Eğitimi sırasında Yale Photo Society’de kreatif direktör, The New Journal’da tasarım editörü, Yale Daily News’da illüstratör ve Yale Drama Association’da grafik tasarımcısı olarak çalışmış; ayrıca okulun sanat bölümü için danışmanlık görevini üstlenmiştir. 2018 ve 2020 yılları arasında Yale Art Gallery ve Yale Center for British Art’ın çeşitli bölümlerinde çalışıp staj yapmıştır. 2019 yılında Berlin Art Studio‘da konuk sanatçı olarak çalışmalarda bulunmuştur. 2020 yılında Yale Üniversitesi Sanat Fakültesi resim ve baskı resim bölümünden onur derecesi ile mezun olmuştur. Lacan psikanalizi, semiyotik ve kuir teori ilgilendiği alanlardandır.

Bir yanıt yazın