Esaretin Bedeli filmi hakkında az bilinen önemli detaylar

Esaretin Bedeli filmi hakkında az bilinen önemli detaylar

1993 yılında tam bir Martin Scorsese hayranı olan Frank Darabont’un yönetmenliğini yaptığı The Shawshank Redemption “Esaretin Bedeli” dünyanın en iyi filmi unvanını elinde bulunduruyor.

Yönetmen Darabont’un, Scorsese hayranlığı büyük işe yaradı

Yönetmen Frank Darabont Esaretin Bedeli filmi çekimleri boyunca devamlı olarak boş bulduğu her dakikada Martin Scorsese’nin unutulmaz filmi Sıkı Dostlar filmini izlemiş. Daha sonraki yıllarda Darabont bunun nedeninin o filmdeki dış ses tekniğini ve anlatıcı modelini kendi filmine taşımak olduğunu ifade etmişti

Maradona’nın “Tanrı’nın eli”’nden sonra yönetmenin eli

Filmin yönetmeni aynı zamanda filmin bazı sahnelerinde kendi elini kullanmıştır. Filmin ilk karelerinden biri olan sahnede Andy arabada iken silahına mermi doldururken Andy karakterini canlandıran Tim Robbins’in eli yerine kendi elini kullanmıştır. Darabont sadece bu sahnede değil aynı zamanda yine Andy hapishanede kendi koğuşunun duvarına adını kazıdığı sahnede kendi elini kullanmış ve buna gerekçe olarak da bu sahneleri kendi istediği gibi yapılması için yaptığını söylemiştir.

Birçok ünlü isim filmde rol aldı

Esaretin Bedeli filmi hakkında her yıl yüzlerce makale yazılmaya devam ediyor. Film ilk bakışta bir hapishane ve hapishaneden kaçış filmi gibi gözüküyor olsa da filmin asıl teması umut ve özgürlük üzerine. Filmin başlıca rollerini Morgan Freeman, Tim Robbins, Bob Gunton, William Sadler ve Clancy Brown gibi isimler üstlenmiş.

Film Stephan King’in bir romanındaki kısa hikayeden yola çıkılarak yapılmış

Esaretin Bedeli filminin senaristlerinden biri olan dünyaca ünlü yazar Stephen King’in “Different Seasons” adlı kitabında bulunan kısa bir hikayeden sinemaya uyarlanmıştır. Stephen King kitabında Red karakterini İrlandalı kızıl saçlı orta yaşlı bir karakter olarak tasvir etmesine rağmen bu rol  siyahi oyuncu Morgan Freeman’a verilmiştir..

Film için birçok ünlü oyuncu düşünülürken kadro tesadüfler sonucu bu isimlerle çekildi

Filmin yapımcıları Red karakteri için o dönem Harrison Ford, Clint Eastwood, Paul Newman ve Harrison Ford gibi isimlerle görüşmüş olmasına rağmen yönetmenin baskısıyla Red rolü Morgan Freeman’a verilmiştir. Yönetmen Frank Darabont bu rol için Morgan Freeman’ı ısrarla isteme sebebi olarak da ruhani ve etkileyici ses tonundan dolayı olduğunu açıklamıştır.

Andy rolü içinde yine o günün ve hala günümüzün ünlü isimleri düşünülmüş.  Kevin Costner’a rol teklif edilmiş ama ünlü oyuncu o sıralarda “Water World” filmindeki rolü için Andy karakterini kabul etmemiştir. Düşünülen bir başka oyuncu da yine aynı yıl çekilen ve Oscar alan Forrest Gump filminin başrol oyuncusu Tom Hanks olmuş. Bu rol için yine alternatif olarak Johnny Deep ve Nicholas Cage ile görüşülmesine rağmen tesadüfler sonucu rol Tim Robbins’e teklif edilmiş ve bu oyuncuda bu rolü düşünmeden kabul etmiştir.

Shawskank aslında bir ıslahevi

Filme adını da veren Shawshank hapishanesi aslında bir hapishane değil. Önceleri Amerika iç savaşlarında eğitim üssü olarak kullanımış daha sonra ıslahevine çevrilmiştir. Yani asla bir hapishane olarak kullanılmamıştır. Çekimler başlamadan önce yıkılması düşünülen Shawshank filmin umulandan büyük ilgi görmesi üzerine kısa bir sürede birçok insanın buraya gelmesi üzerine restore edilip müze haline dönüştürülmüştür.

Kaçış sahnesi için tonlarca çikolata şurubu, kakao ve çikolata kullanılmış

Filmin en çarpıcı sahnelerinden birisi olan Red’in kaçış sahnesi için kanalizasyona çikolata şurubu ve sıcak sudan dışkı görüntüsü oluşturulmuş ve uzun yıllar boyu burayı ziyaret edenler buradaki kakao ve çikolata kokusunu hissettiklerini söylemiştir.

Filmin konusu

Filmin konusunu aslında anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Zira biraz sinema merakı olan herkesin bu filmi muhakkak izlemiş olduğunu düşünüyorum. Ama ben yine usulen kısaca konusunu anlatacağım.

Andy kendisini aldatan karısını ve sevgilisini öldürmekle suçlanır. Yargılanmasına başlanır ve mahkeme heyeti tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılır ve cezasını çekmesi için Shawshank Cezaevine gönderilir. Andy burada cezasını çekerken türlü işkencelere ve insanlık dışı muamele görmesine rağmen hayata hala pozitif bakmayı becerir. Andy cezaevinde kısa bir süre sonra Red ile tanışır ve her ikisinin hayatları bir anda kesişir. Red, Andy’e cezaevindeki zor koşullarda yardım ederken, Andy’de Red’in hayata bakış açısını değiştirmeye başlar.

 

Bir yanıt yazın