DOLAR 32,3867 0.2%
EURO 35,0987 -0.02%
ALTIN 2.323,690,20
BITCOIN 2272078-0.81794%
İstanbul
17°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Ergenlikte uygulanan yanlış diyetler yeme bozukluğuna yol açabiliyor!

Ergenlikte uygulanan yanlış diyetler yeme bozukluğuna yol açabiliyor!

ABONE OL
28 Mart 2022 12:33
Ergenlikte uygulanan yanlış diyetler yeme bozukluğuna yol açabiliyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ergenlik, bireylerin fiziksel özelliklerinin hızlı değiştiği, beden algısının çokça önem kazandığı bir dönem… Bu dönemde ergen bireyler kilo problemlerinden daha fazla etkilenebiliyor, kilo vermek için aşırı ve uç uygulamalara başvurabiliyor. Dikkatli olunmazsa bu yanlış uygulamalar, hem tıkanırcasına yeme sendromu, blumia gibi çeşitli beslenme bozukluklarının oluşmasına hem de gelişimlerinin olumsuz etkilenmesine neden olabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Burak Hançer, bu yanlış uygulamalara dikkat çekiyor.

En sık yapılan yanlış uygulamaların başında aç kalmak ve öğün atlamak geliyor. Diyetisyen Burak Hançer, ergenler arasında “Ne kadar aç kalırsam o kadar hızlı zayıflarım” düşüncesinin oldukça yaygın olduğunu söylüyor. Aç kalınan diyetlerin kişinin günlük gereksinimlerinin çok altında kalmaya, halsizliğe, çeşitli vitamin-mineral eksikliklerine, odaklanma problemlerine neden olacağını belirten Dyt. Burak Hançer, “Doğru bir diyet kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılamalı, düzenli bir öğün dengesi sunmalı, sancılı açlıklara sebep olmamalı. Güne bir kahvaltı ile başlamak, en az 1 tercihen 2 ana öğün daha yapmak en doğru uygulamadır” diyor.

 

Karbonhidrat tüketimi sınırlanmalı 

Kilo vermek için karbonhidratı sıfıra indirmenin de yanlış bir yöntem olduğunu hatırlatan Diyetisyen Burak Hançer, şöyle devam ediyor: “Karbonhidrat vücudumuzun pratik enerji kaynağıdır. Aynı zamanda beyin tarafından enerji olarak kullanılabilen tek besin öğesidir. Günlük alınması gereken enerjinin yüzde 50’den fazlasını karbonhidratlar oluşturmalıdır. Dikkat edilmesi gereken ise karbonhidratların kompleks yapıda olması ve posa içeriği yüksek gıdalardan alınmasıdır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, pirinç yerine bulgur gibi. Karbonhidratları diyetten tamamen çıkarmak değil, belirli oranlarda kısıtlamak doğru olacaktır.”

 

Tek yönlü diyetler kişiyi dengeli beslenmeden uzaklaştırıyor

Sosyal medyada ve internette sıkça karşımıza çıkan popüler ya da tek yönlü diyetler de gençlerin dikkatini çekiyor. Bu diyetlerle hızla sonuç alacağı düşüncesiyle çok fazla tercih edildiğini anlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Burak Hançer, bir kalıba sokulmuş, kuralları net şekilde belirlenmiş bu diyetlerin kişinin bireysel özelliklerine, alışkanlıklarına, günlük düzenine göre hazırlanmadığına yani kişiye özgü olmadığının altını çiziyor. Diyetisyen Burak Hançer, kabak detoksu, patates diyeti, portakal diyeti gibi isimlerle ortaya çıkan tek yönlü diyetlerin ergenleri yeterli ve dengeli beslenmeden uzaklaştırdığını söylüyor. Dyt. Burak Hançer, büyüme ve gelişme evresi devam eden kişilerin dengeli bir şekilde tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketmesi gerektiğini hatırlatıyor.

 

Akşam öğünü tüketmemek yeme ataklarına yol açıyor

Yapılan yanlışlardan biri de geç saatlerde yenilen şeylerin tamamının yağ olarak depolandığını düşünmek ve akşam yemeklerini diyetten tamamen çıkarmak… “İster sabah saatlerinde ister akşam saatlerinde olsun metabolizmamız sürekli çalışmakta ve enerjiye dolayısıyla besinlere ihtiyaç duyar” diyen Diyetisyen Burak  Hançer, akşam öğününün diyetten tamamen çıkarılmasının geceleyin meydana gelen yeme ataklarına zemin hazırladığını ve uzun açlıklar sebebiyle halsizliğe, uyku düzeninin bozulmasına, metabolizmanın zayıflamasına neden olduğunu belirtiyor. Yalnızca kalori saymanın da doğru bir yöntem olmadığını ifade eden Dyt. Burak Hançer, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Besin içeriğine bakmadan günlük kalori gereksinimini saptayıp o miktarda besin tüketmek, yeterli beslenme şartını sağlasa da dengeli beslenme ile bağdaşmıyor. Alınan kalori kadar, alınan bu kalorinin hangi içeriği barındırdığı da ergenlik dönemi beslenmesinde önemli yer tutuyor. Özetle ergenlik döneminde zorlayıcı, kısıtlayıcı, dayatmacı diyetler yapmak doğru beslenme alışkanlıkları edinmeyi engeller. Her yaş grubunda olduğu gibi beslenme kişinin yaşına, ağırlığına, cinsiyetine, alışkanlıklarına, günlük düzenine uygun olarak planlanmalıdır. Ergenlik dönemindeki bireylerin bu dönemi sağlıklı, mental açıdan güçlü olarak geçirebilmesinde beslenme en önemli rollerden birine sahiptir. Beslenme ilkelerine sadık kalınmalı ve yanlış uygulamalardan vazgeçilmelidir.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.