Ece Er yazdı; “Haluk Bilginer ve Şahsiyet üzerine”

Agah Beyoğlu Şahsiyetli bir karakter ve Şahsiyet dizisi çok şahsiyetli olmuş.

Haluk Bilginer’in aldığı uluslararası Emmy ödülünden sonra Türkiye ikiye bölündü. Bu ödülün hazırlanmış bir ödül olduğunu düşünenler ve ödülün hak ediş olduğunu düşünenler arasında kıyasıya bir kavgaydı bu. Teker teker gelen mesajları cevaplamak yetmedi. Televizyon ve Sinemacılar sendikası tarafından basın açıklaması yapıldı yetmedi. Haluk Bilginer’in Atatürk hakkında daha önce verdiği röportaj Emmy ödüllü bir infaz makinesine dönüştü. Bence biraz sert bakış açısı ile sorgulanan bu durumun birkaç sebebi var.

Önce bu sebepleri irdeleyelim

Bu sebeplerden ilki Ay Yapım tarafından hazırlanan, reyting rekorlarına koşan Ezel dizisiydi. Biliyor musunuz gazeteci Nihat Genç’in Ezel dizisi ile ilgili ilginç savları vardı. Bunları internet üzerinden bulabilirsiniz. Çok fazla detay vermeden kısaca bu dizini FETÖ bağlantısının kanıtları olarak kamuoyuna sunulduğunu bildireyim. Politik bir yazı hazırlamak istemediğim için sınırlı bir bilgi vererek geçeceğim. Görüntüler kanıt niteliği taşımaktaydı. Davalar açıldı ve sonuç Nihat Genç bu davalarda suçsuz bulundu. Sonuç bu olunca Ezel dizisinin yapımcısı Ay Yapım ya bir komploya alet olmuş ya da bilinçli bir seçim yapmıştı. Görüntüleri, ideaları internet üzerinden izleyip buna kendiniz karar verin.

Sebeplerden ikincisi Haluk Bilginer’in Ezel dizisine veda ederken Atatürk makyajı ile kafasına sıkılan kurşundur. Oyuncu bu sahneye ne adına izin verdi bu konu hakkında fikir sahibi değilim. Ama deneyimli bir aktörün sahnenin hangi amaçla çekildiğini anlayabilecek bir algı ve zeka düzeyinde olduğunu öngörüyorum. Koskocaman bir hata yapılmış ve bir politik düşünceye bilerek ya da bilmeyerek(!) hizmet edilmişti. Neye ve kime göre bu hata yapıldı bilmiyorum ama sorumlular ayan beyan ortada.

Sebeplerden üçüncüsü daha önce yazının başında yazdığım Atatürk ile ilgili Haluk Bilginer’in verdiği röportajdaki cümleler… Bilerek, isteyerek, seçerek söylenmiş sözler mi, yoksa gazetecinin kalem oynatması ile ortaya çıkmış kötü sözler mi? Bu konu ile ilgili Haluk Bilginer’in açıklama yapması gerekmektedir.

Durum böyle olunca halk tarafından ne Emmy, ne dünya başarısı pek de umursanmadı.

Şahsiyet dizisi 2018 yılının en iyi internet dizisi seçilmiştir. Şahsiyet dizisi 20 ülkeye satılmıştır. Türkiye için bir ilke daha imza atacak olan yapım Meksika tarafından kendi oyuncuları ile uyarlanacaktır.

Uluslararası Emmy ödülünün 47.olan “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü Emmy ödüllerinin 71.si ile karıştırılanca da iş hepten kaosa dönüştü. Uluslararası Emmy ödülü üye sayısı 15.000 şirkettir. Bu ülkeler bazında verilen ödüle Türkiye’den yapım şirketleri de üyedir. Akademi üyeleri tarafından ödüle layık olan isim seçilmektedir. Haluk Bilginer’in ödül için aday olduğu “En İyi Erkek Oyuncu” kategorisinde 4 erkek aktör yarıştı. 45. Uluslararası Emmy ödülü Kara Sevda dizisi ile Ay Yapım dizisinin yönetmeni Hilal Saral’a verilmiştir. Sözün kısası Ay yapım kendine bu ödülü verdirmedi. Ay yapım 2.defa bu ödüle aday çıkarttı ve her ikisinde de Emmy ödülünü Türkiye’ye getirdi. Tebrik ederim.

Şahsiyet dizisi Puhu Tv için planlanmış 12 bölümlük bir dizidir. Haluk Biginer’in hayat verdiği Agah Beyoğlu şahsiyetli bir seri katildir. Sanatçı Agah Beyoğlu karakterini yaşayarak oynamıştır. Tecrübesi, bilgi, birikim ve eğitimi Haluk Bilginer’den Agah Beyoğlu’nu çıkartmayı hedeflemiş ve başarmıştır. Haluk Bilginer bu ödülü hakkı ile almıştır.

Ay Yapım neden Şahsiyet dizisini de ödül alması için potaya sürmedi kafamı kurcalayan şey aslında bu. Çünkü Şahsiyet dizisi toplumun kör, sağır ve dilsizliğine öyle acımasızca dikkat çekiyor ki hiçbir repliğin boşuna söylenmediğini gözlemliyoruz. Vicdanların cüzdanlardan çıkartılıp kalplere takıldığı bir dizidir Şahsiyet. Haluk Bilginer’de bu yüzden Emmy ödülünü alırken topluma hitap etti. Bu yüzden Türkiye’yi işaret etti. Aslında hafif bir göndermeydi. Diziyi izleyince nedenini çok daha derinden anlayacaksınız.  Gazeteci Ateş ( Metin Akdülger ) gerçek bir gazeteci olmak için izinden yürüdüğü Çetin Emeç, Uğur Mumcu gibi önemli gazeteciler ile kamuoyunu oyalamak için yapılan gazete haberlerini öyle bir eleştiriyor ki hayran kalırsınız. Her bir cümleye katılıyorum. Devletin halkı sakinleştirmek için aslında elinde delil yokken nasıl basın açıklamaları yaptığını capa-canlı Şahsiyet dizisinde görüyorsunuz. Şahsiyet dizisi senaryosunu yazan Hakan Günday’ı tebrik ediyorum.

Onur Saylak’ı unuttum sanmayın kalıcı imzasını yönetmen koltuğundan bu yapımla tarihe kazımıştır. Kendisini tebrik ediyorum. Şahsiyet dizisi jeneriği ile bile seyredilmeyi hak ediyor. Müzikler oldukça dikkatle seçilmiş ve tam yerinde, karakterler yaşıyorlar. Ay Yapım Şahsiyet dizisi ile Ezel dizisinde yapılan yanlışı silip yok ediyor. Yapım şirketi Şahsiyet dizisi ile şahsiyetini ortaya koymuş sanki seyircisinden özür dilemiştir. Eğer bu bir özürse ben o özrü aldım ve kabul ettim. Israrla Şahsiyet dizisini izlemenizi tavsiye ediyorum. Belki o zaman bu ödüle ne kadar acımasızca baktığınızı da göreceksiniz. Vicdanınız size doğru yolu gösterecektir.

Bu projede emeği geçen herkesi tek tek tebrik ediyorum. Bu ödülü el birliği ile kazandılar ve sonuna kadar da hak edilmiş bir ödüldür.

Ben hiçbir yapım şirketinin maaşlı elemanı değilim. Atatürk’ün sadece bir resim ya da bir heykel olmayacak kadar önemli bir kahraman olduğunu biliyorum. Atatürk benim için insanüstü düşünce yapısına sahip bir dünya lideridir. Bu yazıyı yazarken tüm şahsiyetim ve inancım ile yazdım. Hiçbir kurum ya da kuruluşun tetikçisi değilim bilin istedim.

Kısacası yiğidi öldürüp hakkını vermeliyiz. Agah Beyoğlu Şahsiyetli bir karakter ve Şahsiyet dizisi çok şahsiyetli olmuş.

Hayatta şahsiyetiniz ile anılmanız dileği ile…

Bir yanıt yazın