Kadın arkeolojik dönemlerden itibaren sanatın her dalında ilham kaynağı olmuştur.
Analığı, verimliliği, dişiliği, bereketi, estetiği simgeleyen bir unsur olarak evrensel dünyada özellikle Doğu Roma ve Mısır kültüründe “İsis”, Anadolu’da “Kibele” olarak anlam yüklenmiştir.
Sandro Botticelli, “ Venüs’ün Doğuşu” adlı eserinde ile kendi imajındaki kadın figürünü yaratmıştır. Diğer büyük ressam Leonardo da Vinci, “Mona Liza” tablosunda yüksek Rönesanssın en değerli sanat hazinesini kadın figüründe kullanmıştır. Derin ve anlamlı bakışlarında odak noktası her yerdir.
Türk tarihinin yakın dönemlerinde Türk erkek ressamların kadın imgesine yaklaşımı adalet, dayanışma, özgürlük, eşitlik doğrultusunda olmuştur.
Dönem ressamlarından Osman Hamdi Bey oryantalist ressamların egzotik kadın figürlerinden çok farklı olarak kadınları yücelten ve onurlandırmaya dair yaşam sahnelerini resimlerinde kullanmıştır.Kurtuluş savaşımızda Türk analarının cesaret ve özverilerin örneği Cumhuriyet Ressamların tablolarında görmekteyiz.
“Kadın evrensel bir kıymettir.”
Kadın her dönem saygı duyulmaya layiktir.
Türkiye’nin bir çok şehrinden 41 değerli sanatçının katılımı ile gerçekleşen ve PerceArt tarafından düzenlenen serginin açılış kokteyline CHP İstanbul milletvekili sayın Güler Yedekçi konuşmacı olarak katılacaktır.
“Kadına Saygı” karma resim sergisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü anısına Balat / Taş Cafe’de 7-11 Mart 2019 tarihleri arasında sanat severlerin ziyaretine açık olacaktır.
Dünya Kadınlar Gününe özel Kadına Saygı sergisi
Kadına Saygı karma resim sergisine 41 sanatçı resimleri ile hayat verirken seçkin konukları ile eşsiz bir açılışa hazırlık yapıyor