“Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi start aldı

“Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi, 13 Temmuz akşamı yapılan çevrim içi toplantıyla tanıtıldı

“Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi start aldı

Puruli Kültür Sanat Derneği tarafından sinema eserlerine ve etkinliklerine erişimin önündeki engelleri tanımlamak ve bu engellere çözüm önerileri üretmek üzere tasarlanan “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” projesi, 13 Temmuz akşamı yapılan çevrim içi toplantıyla tanıtıldı.

Avrupa Birliğinin finansal desteğiyle AB Başkanlığı tarafından uygulanan, Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü Dönem kapsamında Puruli Kültür Sanat tarafından gerçekleştirilen “Döngüyü Kırmak: Erişilebilir Sinema” isimli projenin açılış toplantısına projenin eş başvuranı SocioCultural Society of Koszalin (Polonya), iştirakçileri; Associació Inclús (İspanya), Carousel Project (İngiltere), Extra & Ordinary People asbl (Belçika), KLAPPE AUF! Kurzfilmfestival (Almanya), AB Başkanlığı’ndan AB İşleri Uzmanı Mustafa Şardan, erişilebilirlik alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütü, film festivali, kültürel mekân temsilcileri, akademisyenler ve aktivistler katıldı.

Sinemaya erişim bir hak!

Avrupa’da sinemaya eşit erişim alanında çalışan, erişilebilir film festivalleri düzenleyen beş kurumun ortaklığında başlatılan proje, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 27. maddesinde yer alan “Herkes, topluluğun kültürel yaşamına özgürce katılma, sanattan yararlanma ve bilimsel gelişmeye katılarak onun yararlarını paylaşma hakkına sahip.” ifadesini temel alıyor.

Bu yıl Nisan ayında başlayan ve 15 ay sürecek proje boyunca sinemaya erişimin önündeki engellerin tanımlanması, erişilebilir kültür sanat mekânları, sinema gösterimlerinde minimum kota uygulaması, engellilerin sinema eserlerinde temsili konularında çeşitli grup toplantıları ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Proje, Türkiye’de gerçekleştirilen erişilebilir kültür etkinliklerini bir araya getirerek “Kültüre Erişim Platformu” kurmayı ve erişilebilir kültür mekânları ile sanatsal etkinliklerin haritalandığı bir web sayfasını hayata geçirmeyi de hedefliyor.

Bir yanıt yazın