Canan Öztanık Temiz yazdı; “Sanatçı kime denir?”

Ünlü yazardan sanata ve sanatçıya farklı bakış açıları...

Böyle bir soruya kesin bir başlık altında net bir cevap vermek o kadar zor ki!

.Sizce Sanatçı kime denir ya da günümüzde kaç tane gerçek sanatçı var. Gündeme hiç gelme şansı olamamış kıyıda köşede kalmış ama mükemmel işler çıkaran bir çok insan tanıdım.  Her televizyonda, gazetede gördüğünüz isim yapmış insanlara sanatçı demek elbette imkansız.

Günümüzde tek derdi hangi konu olursa olsun tanınma ihtiyacı içinde olan bir nesil ile karşı karşıyayız. Bir eğitimci olarak Şeyma Subaşı’yı kendine idol olarak gören bir sürü kız öğrencim çalışmanın ve gayret etmenin gereksiz olduğunu savunmakta. Çünkü yeni nesile göre kolay yoldan para kazanmanın en kısa yolu şöhret olmaktan geçiyor. .İnsanlara böyle bir algı sunulduğunda sanatın ve sanatçı olmanın da bir önemi kalmıyor .Yıllardır magazin basınından takip ettiğimiz çok kişinin belki de şu an adlarını bile hatırlamıyoruz. Kalıcı bir isim olabilmenin en sağlam yolu akılda kalıcı işler yapmaktan geçer.

Şu da bir gerçek ki sanatçının ilk amacı tanınmak olmamalı. Sanatını en mükemmel bir şekilde yapan kişinin fark edilmemiş olması ne kadar acı bir durum?

Peki Türkiye hangi alanlarda sanatçı açısından zengin bir ülke?

Bir kere resim heykel, opera dallarında sanata gönül vermiş birçok sanatçı maalesef isim yapmakta zorlanıyor El sanatları ancak belli bir kesimin yörüngesi altında, Lightning Rulet Oyna müzik ve oyunculuk ise görsel medya televizyon, radyo gibi yayın kuruluşları tarafından icra edilmesi daha kolay bir formata sahip olduğu için kitleler tarafından daha kolay desteklenip icra ediliyor. Bu noktada tüm sanatçılar için şanslı diyemeyiz. Başta da söylediğim gibi bu yola girerken işin magazinsel kısmını dikkate alıp o yönde götüren de var. Ben sadece sanatımla, ilgileniyorum deyip kendini işine veren de .Sanat sanat için yapılsın zaten layık olduğu değeri görür öyle değil mi?

İyi haftalar dilerim. ,

Bir yanıt yazın