Global standartlarda ve mevcut yasalara riayet eden bir kurum olarak regülasyon olmadan dahi dünya standartlarına uyumlu bir altyapı ile hareket ettiklerini belirten Bitay CEO’su Niyazi Yılmaz, regülasyonların hem sektörün önünü açacak hem de yatırımcıyı koruyacak şekilde optimal bir dengede olmasının Türkiye açısından önemine vurgu yaptı.
Yılmaz, 2018 yılından itibaren odağına teknolojiyi ve kaliteli müşteri desteğini almış bir platform olarak sektörde ilklere imza atan Bitay’ın bu ilklerinden bazılarını ise şöyle sıralıyor: “Bitay platformu, Teknopark bünyesinde geliştirilmiş yüksek güvenlikli yazılım, emir eşleştirme motorları ve blockchain altyapısı ile milisaniyeler düzeyinde işlem yapılabilen bir platform. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kripto varlıklarla ödeme sistemi sunan platform olduk. Türkiye’deki 7/24 çağrı merkezi desteği veren ilk borsa olmamızın yanında kullanıcılarımızın bakiyelerinin saklamasını soğuk cüzdan teknolojisiyle en güvenli şekilde yapmaktayız. ISO 27001 ve ISO 9001 sertifikalarımızı aldık. Banka seviyesinde güvenlik sağlayan Uzaktan Hesap Açılış Tebliğine uyumlu müşteri edinimini uygulamaktayız. Kara Para Aklamayı Önleme Politikalarımızla, tüm para transferlerinde gönderenleri ve alıcıları kontrol eden, Türkiye’de ve globalde yasaklı listelere girmiş kişileri anında tespit eden risk izleme sistemimiz bulunuyor. Kripto ekosisteminin regülasyona olan ihtiyacını en baştan itibaren kabul ederek, gerekli altyapıyı kendi içimizde kurduk. Bu kapsamda Bitay’da para transferlerinin %96’sı bankalar üzerinden geçmekte. Kripto varlıklar tarafında ise herhangi bir suça ya da illegal işe aracı bir platform olmak istemediğimizden, yasal bir gereklilik olmamasına rağmen tüm transferlerde blokzincir analizi yaparak ilgili işlemleri gerçekleştirmekteyiz.”
Global bir borsa olma yolundayız
Bitay CEO’su Niyazı Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Amacımız %100 Türk sermayeli bir firma olarak hem Türkiye’de hem de globalde en kaliteli şekilde hizmet sağlamak. Bu amaçla; Avrupa Birliği üye ülkesi olan ve Kripto Varlıkların yasalarca da tanımlandığı Estonya’da Kripto Para Lisansı alma ve yine Amerika’da 11 eyalette geçerli olan Kripto Varlıklara Aracılık Lisansı alan ilk Türk sermayeli kuruluş olma yolunda adımlar atmaktayız.”
Türkiye’de regülasyon ve lisanslama çalışmaları SPK nezdinde 2017 yılından bu yana sürdürülmekte. Son günlerde yaşanan talihsiz olayların ardından, kripto alanında faaliyet gösteren ve işini gerçekten layıkıyla yapan aracı kurumlar, olumsuz algıdan ayrışmak için regülasyon konusundaki gelişmeleri yakinen takip etmekteler.