“Bir Kadın Hikayesi” seyircisiyle buluştu

Bir Türkiye gerçeği bir tiyatro oyununda ancak bu kadar muhteşem anlatılabilinirdi...

Hikayesini Çağıl Bozbeyoğlu ve Taies Farzan’ın birlikte yazdığı, yönetmenliğini Çağıl Bozbeyoğlu’nun yaptığı, müziklerini Hakan Sezgin’in hazırladığı teknik ve dekorların Bekir Erdem Öz, Ertunç Alıcı, Abdullah Gün’ün yaptığı ve bir çok ödül sahibi başarılı oyuncu ve tiyatrocu Taies Farzan’ın oynadığı “Bir Kadın Hikayesi” adlı oyun dün gece Kadıköy Duru Tiyatro’da seyircisi ile buluştu.

Tiyatroseverlerin yoğun ilgi gösterdiği “Bir Kadın Hikayesi” adlı oyunda altı buçuk aylık hamile olan başarılı oyuncu Taies Farzan’ın gösterdiği muhteşem performansı ayakta alkışlandı.

Oyun aslında tam anlamı ile bir Türkiye gerçeğini yansıtıyor. Evli ve mutlu bir kadının bir parkta uğradığı tecavüz esnasında tecavüzcüsünü öldürmesi ve idamla yargılanmasını anlatırken aslında ülkemizin kanayan bir yarasına parmak basıyor.

Oyunun konusuna gelince; Genç yaşlarda babasını kaybeden bir kızın okuyarak üniversite hayallerini gerçekleştirmek isterken maddi imkansızlıklar yüzünden eğitim hayatını bırakıyor. Ardından çalıştığı avukatlık bürosunda bir avukat ile büyük bir aşk yaşıyor ve evleniyor. Avukat eşi onun çalışma hayatını bırakıp hayallerinin peşinden gitmesi için eğitimine tekrar başlamasına destek veriyor.

Ve bir gün evine giderken bir sapığın tecavüzüne mağdur kalıyor ve tecavüzcüsünü öldürünce hayatı bir anda kararıyor. Artık bir mahkumdur ve idam cezası ile yargılanmaktadır. Ayrıca hapishanede hamile olduğunu öğrendiğinde içinde kopan fırtınaları anlatıyor.

EDİTÖR NOTU

Belki biraz tesadüf ama oyundaki ana karakterin hamile olması ve başarılı oyuncu Taies Farzan’ın 6,5 aylık hamile olması gerçekten çok ilginç geldi. Oyunu izlerken daha ilk dakikalarda aklıma geçtiğimiz yıllarda tecavüzcüsünü öldüren ve halen cezaevinde tutuklu bulunan Nevin Yıldırım adlı mağdur kadın geldi. Ülkemizde kravat takıp, tıraş oldu diye tecavüzden beraat eden, dayaktan, işkenceden ve hatta pişmanım dediği için karısını öldürmekten aldığı cezadan indirim alanlar gözlerimin önünden bir film şeridi gibi geçti.

Tecavüze uğrayan bir kadın iç dünyasını belki tamamen olmasa da kısmen size yaşattıracak kadar güzel işlenmiş. Bu oyunun  herkese ulaşması gerekiyor. Zira hala toplumuzda tecavüze uğrayan kadınları suçlu gören bir zihniyet var. Bu oyundan aslında herkesin bir ders çıkarma şansı da var.

Kamil HIZER /Magazinname.com

Haber Fotoğrafları : Nergis Dünya

Bir yanıt yazın