Beylikdüzü Belediyesi, 12 Kasım Afet Eğitim Hazırlık Günü kapsamında, afetlere hazırlık eğitim programı düzenledi. AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki’nin de konuşmacı olduğu eğitimlere katılanlara ilk yardımdan arama kurtarmaya, gönüllülük eğitiminden farkındalık eğitimine kadar birçok konuda bilgilendirme yapıldı. Eğitime katılan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Yerel yönetimle merkezi idarenin uyum içinde çalıştığı bir işbirliği istiyoruz. Afetin siyasi partisi olmaz. Bunu anlasak bütün sorunları çözeriz. Örnek bir şehircilik felsefesi çıkarmaya hevesliyiz. Bunu da ancak Beylikdüzü’nde çıkarırız.” dedi.
Beylikdüzü Belediyesi, 12 Kasım Afet Eğitim Hazırlık Günü kapsamında, afetlere hazırlık eğitim programı düzenledi. Akut Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’nun konuşmacı olduğu programa, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, sivil toplum kuruluşları gönüllüleri, muhtarlar ve meclis üyeleri izleyici olarak katıldı. Marmara Mahallesinde bulunan Beylikdüzü Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde gerçekleşen programda ayrıca ilk yardım ve arama kurtarma eğitimleri de verildi.
“Küçük dokunuşlarla insanları hayatta tutabiliriz”
Programın açılış konuşmasını yapan Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü ve Afet ve Acil Durum Koordinatörü Mehmet Esmer, afetlere hazırlık konusunda eğitimin önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Beylikdüzü Belediyesi olarak afetlere hazırlık konusunda çok önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Esmer, “Eğitim çok önemli bir konu. Biz talep eden herkese afet farkındalık eğitimi veriyoruz. “İlk Yardım Eden Sen Ol” ismiyle ilk yardımla ilgili bir proje başlattık ve eğitimimize devam ediyoruz. Depremde kendi kendimizi kurtaracağımız için ilk yardımın önemi daha iyi anlaşılıyor. Yakın zamanda yangın söndürme eğitimlerine başlayacağız. İstanbul’da olası bir depremde 3 bin civarında yangın çıkabileceğini göz önüne aldığımızda, küçük yangınlara müdahalenin önemini daha da iyi anlıyoruz. Depremde sağ kalırsak komşularımızı kurtaracağız. Küçük dokunuşlarla insanları hayatta tutabiliriz. Biz de bu çalışmaları artırarak devam edeceğiz.” diye konuştu.
“Çok zor değil; altı üstü sağlam bina yapacağız”
Depremin adının bile insanları korkuttuğunu söyleyen AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, “Büyük bir İstanbul depreminin yaklaştığını biliyoruz. İşi gücü bırakıp depreme hazırlık yapmalıyız. 17 Ağustos depreminden 23 sene geçmiş hâlâ aynı şeyleri konuşuyoruz. O zaman 10 milyondu, şimdi 20 milyona çıkmış nüfusumuz. Afetler başka afetleri de tetikler. Sizin yapmanız gereken formül bulmak.100 enkazla her ülke baş edebilir ama 30 bin enkazla hiçbir ülke baş edemez. Çok zor değil; altı üstü sağlam bina yapacağız. Sorunu nerede bulacağımız da belli aslında. 2000 yılından önce yapılan binalara bakacağız. Bu binaları bulup, boşaltıp yıkacağız. Biz yapmazsak deprem yapacak. Öyle ya da böyle afet geldiğinde hepimiz etkileneceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Ne kadar tutunacağımız yer varsa bunların hepsi rant alanı oldu”
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu ise ‘Kentleşme ve Çevre Sorunlarının Afetlere Etkisi’ konusunu ele aldı. Türkiye’nin hemen her döneminde afet ve şehirleşme sorunu yaşandığını söyleyen Giritlioğlu, “Ne kadar tutunacağımız yer varsa bunların hepsi rant alanı oldu. Acil toplanma alanları alışveriş merkezi oldu. Kenti daha dirençli hale getirmek için neden kamunun elinde tutamadık buraları. Buralar bizim aslında. Bu kadar boş arazi, konut inşaatı ile dolarken afet eğitimi vermeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
“Örnek bir şehircilik felsefesi çıkarmaya hevesliyiz”
Program sonunda katılımcılara teşekkür eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Mahruki ve Giritlioğlu’na çiçek ve plaket takdim etti. Beylikdüzü’ndeki birlikte çalışma sinerjisini tüm Türkiye’ye yayacaklarını söyleyen Başkan Çalık, “Beylikdüzü olarak çok şanslıyız çünkü açık alanlarımız daha fazla. Beylikdüzü, yeşil alanlarıyla afetlere biraz daha hazırlıklı bir kent. Ben sizi dinleyip notlarımı aldım. Biz de bu notlar üzerinden fikir geliştireceğiz. Konu dönüyor dolaşıyor uyuma geliyor. İşte o uyum, devletin kurumlarının birbirleriyle uyumlu olmasına dayanıyor ama maalesef bu uyumu sağlayamıyoruz. Aslında 1980’lerde de benzer şeyler vardı. Yerel yönetimle merkezi idarenin uyum içinde çalıştığı bir işbirliği istiyoruz. Afetin siyasi partisi olmaz. Bunu anlasak bütün sorunları çözeriz. Örnek bir şehircilik felsefesi çıkarmaya hevesliyiz. Bunu da ancak Beylikdüzü’nde çıkarırız.” ifadelerinin kullandı.
Konuşmaların ardından Beylikdüzü Belediyesi Nefes Arama Kurtarma Ekibi ile Mahalle Afet Gönüllüleri/Acil Müdahale Ekibi (MAG-AME) ortaklaşa arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatta yaralı kurtarma ve ceset çıkarma, çadır kurma ve intikal etme çalışmaları yapıldı.
#Beylikdüzü Haberleri #Belediye #Haber #Gündem #Yaşam #Yerel #İstanbul #Haberler #Sondakika #Gazete