DOLAR 32,4106 0.23%
EURO 35,6808 0.55%
ALTIN 2.325,120,27
BITCOIN 22991562.69634%
İstanbul
16°

AÇIK

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Bağışıklık sisteminizi doğru beslenme ile daha da kuvvetlendirebilirsiniz
  • Magazin Name
  • Yerel
  • Bağışıklık sisteminizi doğru beslenme ile daha da kuvvetlendirebilirsiniz

Bağışıklık sisteminizi doğru beslenme ile daha da kuvvetlendirebilirsiniz

ABONE OL
13 Ocak 2021 11:28
Bağışıklık sisteminizi doğru beslenme ile daha da kuvvetlendirebilirsiniz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğru Beslenme ile Bağışıklığınızı Güçlü Tutabilirsiniz

Kış aylarında bağışıklığı güçlü tutmak sağlığımızı korumamız ve hastalanmamız için büyük önem taşıyor. Hele de içinde bulunduğumuz pandemi sürecini düşündüğümüzde bu dönemde de bağışıklık sistemimizi mutlaka desteklememiz gerekiyor. Bağışıklık sistemini etkileyen birçok faktör olduğunu söyleyen Diyetisyen Yusuf Öztürk, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra stres yönetimi, fiziksel aktivite, düzenli uykunun bu faktörler arasında yer aldığını belirtiyor. Obezitenin bağışıklık fonksiyonunu bozduğu dikkat çeken Diyetisyen Yusuf Öztürk, diyetsel bir düzenlemenin bağışıklık sistemi bileşenlerinin değişmesine neden olabileceğini, bir uzman kontrolünde yapılacak kalori kısıtlamasının bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebileceğini ifade ediyor.

Yaşlanmayla birlikte bağışıklık fonksiyonları da azalıyor

Stresin bağışıklığı en çok düşüren faktörlerden biri olduğunun altını çizen Diyetisyen Yusuf Öztürk, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Stres yaratan faktörleri kontrol etmek mümkün olmasa da, strese neden olan olaylara bakışımızı değiştirmek yararlı olabilir. Ayrıca düzenli yapılan orta düzeyde fiziksel aktivite ağırlık kontrolüne yardımcı olur, damar sağlığını güçlendirir ve bağışıklık sistemini destekler. Kaliteli bir uyku da bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi için büyük önem taşır. Beyinde salgılanan “melatonin” hormonunun, uyku düzenini sağlamasının yanı sıra bağışıklığa da etki ettiği düşünülmektedir. Bu nedenle 23.00 – 07.00 saatleri arasında uyumanız önem taşır. Sigara kullanımı da özellikle akciğerleri etkileyerek bağışıklığı düşürür. Yaşlanmayla birlikte bağışıklık fonksiyonlarında kademeli olarak azalma meydana gelir. Bu nedenle 50 yaş üstündeki bireyler uzman kontrolünde multivitamin desteği alabilir.”

Karabiber, zencefil, zerdeçal gibi baharatları beslenmenize ekleyin

Diyetisyen Yusuf Öztürk kış aylarında bağışıklığını güçlü tutmak isteyen kişilerin günde 1-2 porsiyon yoğurt ve kefir, 4-5 porsiyon meyve ve sebze tüketmesi gerektiğini belirtiyor. “Roka, maydanoz, ıspanak, yeşil, kırmızı biber; portakal, limon, kivi, nar, muz önceliğiniz olsun” diyen Dyt. Öztürk, beslenmeye ilişkin şu önerilerde bulunuyor: “Nohut, mercimek, fasulye gibi B vitamini kaynağı kuru baklagiller, kaliteli protein kaynağı yumurta yiyin. Karabiber, zencefil, zerdeçal gibi baharatları beslenmenize ekleyin. Salatalarda, yoğurtlarda, çorbalarda, yemeklerde kullanabilirsiniz. Soğan, sarımsağı çiğ olarak ve pişmiş olarak tüketin. Kahvaltılarda, ara öğünlerde, yemeklerde, salatalarda kabak çekirdeği, tahin, ceviz, badem, fındık, zeytin, zeytinyağı tüketin. Omega-3 yağ asitleri içeren; somon gibi yağlı balıkları, keten tohumunu, avokadonun faydalarını es geçmeyin. Balığı ana öğünlerde, keten tohumunu yoğurt, avokadoyu ise salatalarla tüketebilirsiniz. Bol su için. Bir kişinin günlük su ihtiyacı kg başına 30-35 ml kadardır yani 70 kg olan biri 2-2,5 litre su içmelidir. Bitki çaylarını da öneririm. Ihlamur, kuşburnu, hibiskus (tiroidin çalışmasını baskılayabilir), nane-limon, zencefil çayı önceliğiniz olsun.”

Vitamin ve mineral eksikleri bağışıklığı zayıflatabilir

Beyaz un, beyaz şeker, asitli, şekerli içecekler, içeriği bilinmeyen gıdalar, kızartmalar, işlenmiş et ürünleri gibi besinlerden; sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan durulması gerektiğini hatırlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Yusuf Öztürk, bu dönemde düzenli uykunun önemine de dikkat çekiyor. Vücuttaki vitamin ve mineral eksikliklerinin de bağışıklık sistemini zayıf düşürebileceğini söyleyen Diyetisyen Yusuf Öztürk, “Güçlü bağışıklık için D vitamini, çinko, C vitamini, Omega-3, alfa lipoik asit, beta glukan, kara mürver ve propolis takviyelerini doktorunuza danışarak alabilirsiniz. Ayrıca probiyotik içeren besinler ve gıda takviyeleri kullanabilirsiniz. Bu arada hareket etmeyi de unutmamalısınız. Güvenli ortamlarda yürüyüş ya da evde egzersiz yapabilirsiniz” diyor.

Kaynak: Zirve Haber Ajansı [ZHA]

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.