Anne ve babalar için de okul olmalı

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın "Çocuk sahibi olmak için psikolojik iyi oluş şart…"

Anne ve babalar için de okul olmalı

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, çocuk sahibi olma ve çocuk yetiştirmenin önemli bir süreç olduğuna değinerek ebeveynlere bu konuda tavsiyelerde bulundu.

 

Çocuk nasıl yetiştirilmeli?

 

Anne ve baba olma sorumluluğunun geniş kapsamlı bir sorumluluk duygusu ile başladığını belirten Özgenur Taşkın, “Her doğan çocuk apayrı bir dünyadır. Çocuk dünyaya geldikten sonra anne ve babadan aldıklarının yanında kendi kişilik özelliklerini anlaması ve desteklemesi oldukça önemli. Ebeveyn olmanın sorumluluğuna baktığımızda ise çocukları bağımsız, üretken, geliştiren ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir hayat kurabilmeleri için, sorumluluk sahibi, kapasiteli, özgüveni güçlü bireyler olarak yetiştirmek ve onların bunu yapabilmesi için yetenek geliştirmelerine destek olunması çok değerli. Elbette ki bu süreci öğrenmek de çaba gerektiriyor.” dedi.

 

Anne ve baba okulu olmalı

 

Anne ve baba olma sürecini öğrenmek adına eğitim almanın bir ebeveynin doğmadan önce bile çocuğu için yapacağı en büyük yatırım olacağını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Anne ve baba olma okulu olmalı ve belki de bireyler bu eğitimden sonra çocuk yapıp yapmama kararı almalı. Getireceği sorumlulukları tahmin etmeden bir evlat sahibi olmak anne ve babasının süreci yürütememesine sebebiyet verebilir. Çocuk sahibi olmak kişinin ömür boyu terk edemeyeceği bir süreçtir.” ifadelerini kullandı.

 

Çocuk için sağlıklı bir birliktelik şart

 

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, çocuk sahibi olacak bireylerin birlikteliği sağlıklı bir şekilde sürdürüyor olabilmesi ve ardından da bu birliktelikten doğacak olan evladı aile ortamında sağlıkla yetiştiriyor olmalarının oldukça önemli olduğunu belirterek “Kişiler evlat sahibi olurken hayatlarının en büyük kararını aldıklarının farkında olmalı.” dedi.

 

Tedavi edilmesi en zor travma olarak tanımlanıyor

 

Çocukluk çağı travmasının tekrarlayıcı olması, çocuğa genellikle yakınları tarafından yapılması ve uzun süreli etkileri sebebiyle tanımlanması ve tedavi edilmesi en zor travma türü olduğuna dikkat çeken Özgenur Taşkın, “Bireyler yetişkinlik döneminde bile bu travmayı atlatmakta zorlanabilirler. Acil müdahale oldukça önemlidir, yalnızca bir psikiyatri hekiminin yapacağı müdahale değil aynı zamanda klinik psikologlar tarafından yapılandırılmış bir terapi süreci başlamalıdır. Travmaya maruz kalan çocuklarda yetişkinlik döneminde iş hayatı, özel hayat, okul hayatı neredeyse tepeden tırnağa her alanda etkileri görülebilir. Bu sebepten anne ve baba olmak tahmin edildiği gibi cesaret işi değil, büyük bir sorumluluk sürecidir.” dedi

 

İlk amaç çocuğa bakım sağlamak olmalı

 

Anne ve babanın ilk amacının çocuklarına bakım vermek olması gerektiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Yeme, içme, barınma temel bakım verme gibi düşünülse de ilgi ve sevgi verme de bir çocuğun yaşamı ve gelişimi için olmazsa olmazdır. Sevgisiz ve ilgisiz büyüyen çocuklar yaşam boyu hayata 1-0 geride başlıyor. Psikologların klişe ama çokça kullandığı ‘çocukluğuna inelim kavramı’ tam da buradan geliyor. Çocukluğa inildiğinde belki de gün yüzüne çıkmayan çocukluk çağı travmaları ortaya çıkabilir. Bu travmaların genelinde de ucundan bucağından ebeveyn ile ilintili travmalar olabilir.” diye konuştu.

 

Ebeveyn olma süreci planlanmalı

 

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, ‘Çocuğu koruyacak, bakım verecek, özgüvenini sağlayacak, gelişimine destek olacak, eğitimini sağlayacak, ayakları yere basan özgür bir birey olmasını sağlayacak bir geleceği sunmaya imkan ve şartları olan bireyler ebeveyn olma kararı aldığında süreç çok daha sağlıklı ilerleyebiliyor.’ dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Çocuk sahibi olmak oldukça ciddi bir karardır. Psikolojik olarak iyi olmak da bu sürece girmek için oldukça önemli. Psikolojik iyi oluşu sağlayamayan bireylerin anne baba olması hem çocuğu hemde ebeveynleri yoracak ve istenmeyen sebeplere sonuç olabilecektir. Bu sebepten psikolojik iyi oluş ve ardından ebeveyn olma süreci planlanmalı. Kişiler eğer çocuk sahibi olmak istiyor fakat psikolojik iyi oluşu sağlayamıyorsa ya da bu sorumluluğa hazır hissetmiyorsa mutlaka karar aşamasında bir ruh sağlığı uzmanından psikolog ya da psikiyatristten destek almalı. Unutulmamalıdır ki çocuk sahibi olmak demek ömür boyu bir sorumluluk altına girmek demektir.”

Bir yanıt yazın