Aldatan kişi cezalandırılmalı mı?

Aldatan kişi cezalandırılmalı mı?

Aldatan kişiye verilecek en güzel ceza ne olmalıdır?

Aşk iki kişilik bir oyun. Bu oyun bir ömür sürdüğü gibi bazen de hiç arzu etmesek de çok kısa sürebiliyor. Kısa sürmesinin en büyük nedenlerinden biri de aldatma.

Hangi taraf olursa olsun özellikle aldatılmak çok üzüntü verici bir durum. İleriye dönük pembe hayaller kurarken yok yere aldatılmak bazı kişilerde travma etkisi yaratacak kadar güçlüdür. Hak etmediğimizi düşündüğümüz şekilde aldatılmayı sindirmek, kabullenmek gerçekten zordur.

Aldatan açısından bakarsanız belki pişmandır? Ama bu pişmanlık işe yarayacak mıdır? Belki de aldattığına hiç değmemiştir bile. Ama sonuçta aldatmıştır ve yaptığı kanunen bir suç olmasa da insanı olarak suçtur.

Antik çağdan itibaren zina ile eş aldatmaya ağır cezalar veriliyordu

Medeni kanunlarımıza göre birbirini aldatan eşlere ispatlandığı takdirde sadece tazminat hakkı doğar. Peki alacağınız o tazminat aldatılmanızın acısını dindirir mi?  Şeriat kanunda aldatma cezasında aldatan kişiye recm cezası verilir. Ama ne hikmetse bu recm cezası genelde hep kadına uygulanan bir cezadır. Recm cezası Kuran-ı Kerim’de geçmemesine rağmen hadislere dayanılarak verilen bir cezadır. Ve aldatan kadın taşlanır.

Antik Yunan’dan günümüze kadar uzanan süreçte aldatma ile ilgili cezalar olmuştur. Antik Yunan yasalarına göre zina suçu ile eşini aldatanlar ölüm cezasına çarptırılırken, Hammurabi Kanunları’na göre de aldatan kişiler ve zina yapanlar suda boğulurdu.

Tabi yukarıda ki bahsettiğim aldatmaların hepsi cinsel aldatmalar üzerine verilen cezalardı. Bu cezaların aynısı zina yapan kişilere de verilirdi.  Bir kadının eşini veya bir erkeğin eşini zina ile aldatması toplumda en sert cezalardan birisiyle cezalandırılmasıyla sonuçlanırdı.

Artık neredeyse aldatmanın cezası dahi yok!

Tabi ki zaman değişti, Bu değişimle birlikte cezalar hafifledi. Hatta artık neredeyse bazı cezalar tamamen ortadan kalktı. Medeni kanunda aldatma sadece boşanmada birinci neden olarak işe yaramaktan öteye gitmiyor. Birde aldatılan bunu gurur meselesi yapıp tazminat davası açmamışsa? Siz hiç duydunuz mu bir mahkemenin eşini aldatan bir kişiye para veya hapis ceza verdiğini? Ben şahsen duymadım ve duymadığım gibi birkaç boşanma davasına katılmış biri olarak görmedim.

Aldatmak aslında onur kırıcı bir davranıştır. Bunun bir cezası olmalıdır? Bazı suçlarda nasıl yaptırım uygulanıyorsa aldatmada da uygulanabilir. Kaldı ki biz toplum olarak yaşları küçük çocukların baklava çaldıkları için 19 ay hapis yattıklarına şahidiz. Aldatan kişi, aldattığı kişinin hayallerini çalıyor. Bu kadar basit olmamalı diye düşünüyorum.

Aldatan kişiye ceza verilmesine en çok kadınlar sıcak bakıyor

Bu konuda özellikle kadınların daha sert cezalar istediğini duyar gibiyim. Genellikle toplumumuzda aldatılan insanların birçoğu kadın. Kadının aldatılmayı atlatabilmesi bir erkeğe oranla biraz daha zordur. Belki de bu genelde toplumumuzun kadınlarının birçoğunun hem eş, hem sevgili, hem anne gibi kendilerini hissediyor olmasından kaynaklanıyor.

Bir yanıt yazın