BAU Konservatuvar, Kültürel Çeşitlilik için Bölgesel Ağ-READ Projesi kapsamında, kültürlerarası hoşgörüyü teşvik eden projelere hibe sağlayacak. Proje kapsamında, Kosova ve Türkiye arasındaki kültür ve sanat bağlarının güçlenmesi hedefleniyor.
BAU Konservatuvar bölümü kültürel girişim projesi, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Kültürel Çeşitlilik için Bölgesel Ağ – READ projesi kapsamında destek aldı. Proje, Türkiye Kalem Kültür Derneği, Goethe Institute (Üsküp), Association Krokodil (Sırbistan), Center for Balkan Cooperation (Kuzey Makedonya), Instituti I Librit dhe i Promocionit (Arnavutluk) ve Qendra Multimedia (Kosova)’dan oluşan STK’ların ortak koordinasyonunda yapılan çağrı karşılığında destek alan proje, BAU Halk Oyunları Topluluğu Gençlik Spor Kulübü Derneği tarafından da desteklenmektedir.
Okumalar, profosyonel oyuncularla ve öğrencilerle gerçekleştirilecek
Proje kapsamında Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Senem Cevher’in çevirdiği ve öğretim görevlisi Dr. Ferdi Çetin’in editörlüğünü yaptığı Kosovalı yazar Yeton Neziray’ın “Vaclav Havel’den Seyirci” isimli oyununun hem profesyonel oyuncularca okuma icrası hem de BAU Konservatuvar öğrencilerince için atölye çalışmaları yapılacak. Oyun, Türkçe’ye çevrildikten sonra Türkçe, İngilizce, Arnavutça olarak basılacak. Ardından Türkiye ve Kosova’da tanıtımı gerçekleşecek.
Proje çalışmaları tüm sanatseverlerin erişimine açık olacak
Proje çalışmaları, yeni bir tiyatro metni çerçevesinde birçok sanatçıyı buluşturacak. Böylece kültürlerarası köprüyü sağlamak için önemli bir adım atılmış olacak. Proje baştan sona hem basılı hem de dijital platformlarda ve etkinliklerde tüm sanatseverlerin erişimine açık olarak gerçekleştirilecek.
Yeton Neziray hakkında
Kosovalı yazar Yeton Neziray’ın eserleri arasında “Beş Mevsim- Bir Halk Düşmanı”, “Mezbaha”, “Rüya Birimi”, “Kosovalı Peer Gynt”, “Acındırma- Propoganda Birimi”, “Köprü” ve “Şehir Büyüyor” da bulunuyor. 2019-2020 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenen “Kosovalı Peer Gynt” oyunu, Yeni Tiyatro Dergisi 7. Emek ve Başarı Ödülleri, 3. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri ve 44. İsmet Küntay Ödülleri’nde en iyi yönetmen, koreografi, yardımcı rolde erkek oyuncu, sahne müziği gibi dallarda ödüle layık görüldü.