3. Sultanbeyli Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

3. Sultanbeyli Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, 26 Kasım Pazar akşamı Atlas 1948 Sineması’nda görkemli bir törenle sonlandı. Yarışmada dereceye girenlerin yanı sıra Türk tiyatro ve sinemasının kilometre taşlarından Hikmet Körmükçü, Zihni Göktay ve Bedia Ener ile Türk sinema tarihçiliğinin usta ismi Burçak Evren’e Onur Ödülleri verildi.  Katılımın yoğun olduğu gecede yapımcı ve sunucu Ömer Sami Sevimli’ye Kısa Filme Destek Ödülü, belgeselleriyle insanlık dramını tüm dünyaya duyuran Filistinli yönetmen Muhammed Almughanni’ye ise “İnsan Hakları Özel Ödülü takdim edildi. Gecede duygu dolu anlar yaşandı.

GECEDE ÖDÜL HEYECANI

Emrullah Uzun’un sunumuyla başlayan ödül töreninde ilk olarak Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla hazırlanan “Gazze” temalı filmlerden kısa bir kesit gösterildi. Geceye katılanların yüzünde tebessüm oluşturan tanıtım filminin gösterilmesinin ardından “Bu Yıl Nasıl Geçti” temalı videoyla festival boyunca gerçekleştirilen etkinlikler hatırlatıldı. 2023 yılında hayatını kaybeden sinemacıların hatırlatıldığı VTR’nin yanı sıra oyuncu ve müzisyen Özkan Uğur’a ayrı bir başlık açıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan sinema eleştirmeni Suat Köçer, sinemanın bir tanıklık olduğuna dikkat çekerek dünyada olan bitenin bu tanıklık üzerinden kayda geçtiğini söyledi. Danışmanlığını yaptığı Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın her yıl daha büyük bir ilgi ve coşkuyla düzenlendiğini belirten Köçer, Filistin’de yaşanan işgale de dikkat çekerek bu acıların sinema yoluyla dünya hafızasına silinmeyecek biçimde kazındığını söyledi. Köçer, başta Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin olmak üzere, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin,  açılış konuşmasında, “Bu seneki kısa film yarışmamıza önceki yıllardan farklı olarak İsrail terör devletinin barbarlığından yola çıkarak Filistin seçkileriyle başladık. Aynı zamanda Filistinli yönetmen Muhammed Almughanni’nin aramızda oluşu çok önemli.” dedi. Sultanbeyli Belediyesi tarafından hazırlanan İnsan ve Şehir Akademisi Kısa Film Atöylesi’nde üretimler gerçekleştiren geleceğin yönetmenleri öğrencilerin projeleri arasında birincilik kazanan Sümeyra Yüksel’e ödül takdim edildi.

USTALAR DUYGULANDIRDI

Ödül töreninde ustaların sahneye çıktığı dakikalar salonda duygu dolu anların yaşanmasına sebep oldu. Türk tiyatro ve sinemasının ustaların Hikmet Körmükçü, ödülünü seslendirme sanatçısı olan kızı Elif Acehan’ın elinden aldı. Anne kızın sahnedeki samimi diyalogları seyirciden büyük alkış aldı. Ömrünü tiyatroya adayan usta oyuncu Zihni Göktay’ın ödülünü yıllardır kendisiyle aynı sahneyi paylaşan usta oyuncu Hikmet Körmükçü takdim etti. İki usta ismin esprileri seyirciden alkış aldı. Usta oyuncu Bedia Ener’in ödülünü kendisi gibi oyuncu, yakın dostu Parla Şenol, Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin’in elinden aldı. Sinema tarihçisi ve yazarı Burçak Evren’e ise ödülünü Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin takdim etti.

Yapımcı ve sunucu Ömer Sami Sevimli’ye Kısa Filme Destek Ödülü’nü sinema eleştirmeni Suat Köçer takdim ederken, belgeselleriyle insanlık dramını tüm dünyaya duyuran Filistinli yönetmen Muhammed Almughanni “İnsan Hakları Özel Ödülü’nü Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in elinden aldı.

 

ALMUGHANNİ: İNSAN HAKLARI KONULU FİLMLER YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!

Ödülünü Filistin halkına adayan Almughanni, “”İnsan Hakları ve insanların temel ihtiyaçları konulu filmler yapmak, onların hikâyelerini anlatmak benim için çok önemli. Festival yönetimine, ayrıca Filistin’in yanında olduklarını gösteren Türk halkına teşekkür ediyorum. Burada Filistinli olduğumu duyduklarında bana sarılıyorlar ve Filistin’i çok seviyorlar. Her yerde Filistin bayrakları var. Bu beni mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA AKKAD UNUTULMADI

Her yıl sinema dünyasından değerli bir ismi konu edinen Sultanbeyli Kısa Film Yarışması bu yıl vefatının 18. Yıldönümünde Mustafa Akkad’ı yâd etti. Festivalin 2. günü Akkad adına hazırlanan özel seçkinin gösteriminin ardından düzenlenen panelde neler yaşandığı ödül gecesinde tekrar hatırlatıldı.

YARIŞMA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Tören bu yılki yarışmada dereceye giren film ve isimlerin ödüllendirmesiyle devam etti. En İyi Film Ödülü, Beril Tan imzalı ‘Farklı Bir Yas’a giderken, Emre Sefer’in “Babamın Öldüğü Gün” filmi, ikincilik ödülünün sahibi oldu. Barış Kefeli ve Nükhet Taneri imzalı “Ben Tek Siz Hepiniz” üçüncülüğü, Zeynep İncetekin imzalı “Kara Tavuk” ise Mustafa Akkad onuruna verilen Jüri Özel Ödülü’nü elde etti. Yarışmanın Uluslararası En İyi Film kategorisindeki kazananı ise “Scrapyard” filmiyle İspanyol yönetmen Miguel Angel Olivares oldu.

En İyi Görüntü Yönetmeni “Farklı Bir Yas” filminden Ece Latifoğlu, En İyi Kurgu Ödülü “Birlikte Yalnız” filminden Emrullah Erbay, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü “Rutubet” filminden Mücahit Koçak, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “Farklı Bir Yas” filminden Ilgıt Uçum’a verildi.

Festivalle ilgili çeşitli filmlerin yanı sıra seçkide bulunan kısa film tanıtımlarının gösterildiği ödül töreni, hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

 

ÖDÜLLER

En İyi Kısa Film Ödülü: Farklı Bir Yas – Beril Tan

En İyi 2’nci Kısa Film: Babamın Öldüğü Gün – Emre Sefer

En İyi 3’üncü Kısa Film: Ben Tek Siz Hepiniz – Barış Kefeli Nükhet Taneri

Jüri Özel Ödülü (Mustafa Akkad Anısına): Kara Tavuk – Zeynep İncetekin

Uluslararası En İyi Film: Scrapyard – Miguel Angel Olivares (İspanya)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Ece Latifoğlu – Farklı Bir Yas

En İyi Kurgu: Emrullah Erbay – Birlikte Yalnız

En İyi Kadın Oyuncu: Ilgıt Uçum – Farklı Bir Yas

En İyi Erkek Oyuncu: Mücahit Koçak – Rutubet

 

 

 

ONUR ÖDÜLLERİ

Zihni Göktay

Hikmet Körmükçü

Bedia Ener

Burçak Evren

 

ÖZEL ÖDÜLLER

İnsan Hakları Ödülü: Mohammed Almughanni

Kısa Filme Destek Ödülü: Ömer Sami Sevimli

 

 

 

Resmi Web Sitesi:  https://www.sultanbeylikisafilm.com/

Twitter: sultanbeylikflm

Facebook: /sultanbeylikisafilm/

İnstagram: /sultanbeylikisafilm/

Bir yanıt yazın