Türkiye’de deniz turizminin kalelerinden biri olan Antalya, 1. Uluslararası Turizm Gastronomisi ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT’e ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin doğal güzelliklerini, bölgesel ve yerel Gastronomik değerlerini tanıtmak ve ülkemizi gastronomi turizminin ilgi odağı haline getirmek amacıyla düzenlenen FSUMMIT, Sözen Organizasyon ev sahipliğinde otel ve restoran profesyonelleri, yatırımcılar, yöneticiler, gastronomi ve turizm profesyonelleri ile yerel ve uluslararası şefleri bir araya getiriyor.
23-24 Haziran tarihlerinde gerçekleşmekte olan FSummit’in açılış konuşması, Sözen Organizasyon Genel Müdürü Gökmen Sözen tarafından gerçekleştirildi. Organizasyonu güvenli olarak gerçekleştirmek adına tüm önlemleri aldıklarını belirten Sözen, son bir yılda turizm ve ağırlama sektörünün ekonomi üzerindeki etkisinin yüksekliğini bir kez daha anladıklarını ifade etti. Türkiye’nin İspanya, İtalya, Yunanistan ve Dubai gibi turizm değeri yüksek ülkelere yakın coğrafyada yer aldığını söyleyen Gökmen Sözen, “gastronomi turizminde nasıl farklılaşabiliriz?” konusunu ilk konferansın ana teması olan “farklılaşma” dahilinde masaya yatırdıklarını belirtti.
Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ise FSummit açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında Antalya’nın deniz, tarım ve güneşin yanı sıra pek çok farklı değere de sahip olduğunu belirtti. Antalya’nın bir organize sanayi bölgesi konumunda yer aldığını ve turizmin yanı sıra önemli eğitim kurumlarına da sahip olduğunu belirten Bahar, bilime verdikleri öneme ve Antalya Teknopark projesine değindi.
AĞIRLAMA SEKTÖRÜNÜN KALBİ ANTALYA’DA ATIYOR
Zirve’nin ilk gününde Gonca Karakaş, Ebru Erke, Vedat Başaran, Arda Sayıner, Müge Akgün ve Gökmen Sözen gibi alanında uzman moderatörlerin yönlendirmesi ile STK’ların Tanıtım Üzerinde Yaptıkları Çalışmalar, Turizm ve Gastronomi Politikalarının Oluşturulmasındaki Rolleri, Palazzo Versace Dubai: Otel Gastronomisinde Ağırlama Standartları, Gastronomi Turizminde Restoranlarda Farklılaşan Pazarlama ve İletişim Faaliyetlerinin Önemi, Dijitalleşen Dünyada Otellerin İletişim Stratejileri, Ürün ve Tedarik Standartlarının Turizm Destinasyonlarına Göre Farklılaşması, Luxury Otel Sektöründe Fark Yaratan Çalışmalar, Maçakızı’nın Farklılaşmadaki Temel Faktörleri, Misafir Karşılama ve Uğurlamadaki Başarımız, Gastronomi Turizmi için Otellerde Hizmet ve Servis Standartlarının Yükseltilmesi için Yapılan Yatırımlar, Butik Otelde bir Michelin Restaurant Deneyimi, Global Gastronomi Turizmi Pazarından Türkiye Ne Kadar Pay Alabilir, Menülerin Farklılaşması ve Çeşitlenmesinde Tedarikçilerin Rolü: Yerel ve Yeni Ürünler Geliştirme, Akdeniz Bölgesi’nde Turizmde Yeni Pazarlama Stratejileri, Araştırmaları ve Konsepti ile Zennup1844, Özel Konseptli Restoranlar ve Turizme Katkıları, Uluslararası Mutfakların Gastronomi Turizmine Etkisi, Gastronomi Turizminde Hizmet ve Servis ve Mutfak Kalite Standartlarının Yükseltilmesi İçin STK Projeleri başlıkları konuşuldu.
GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI İLE 11 MİLYAR DOLAR TURİZM GELİRİ ELDE EDİLDİ
TÜROB Yönetim Kurulu Başkanı Müberra Eresin, “STK’ların Tanıtım Üzerinde Yaptıkları Çalışmalar, Turizm ve Gastronomi Politikalarının Oluşturulmasındaki Rolleri” başlıklı panelde gerçekleştirdiği konuşmasında pandemi dönemiyle beraber ağırlama sektöründe dijitalleşmenin kazandığı öneme değinerek rezervasyonlarda son ana kadar iptal edilme olanaklarının yaratıldığını belirtti. Ayrıca Çin, Ukrayna, Rusya gibi Türkiye turizmi açısından önemli ülkelerle turizm işbirlikleri için çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti.
TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer ise pandemi döneminde Güvenli Turizm Sertifikası kriterlerini oluşturmak üzere titiz bir çalışma süreci yaşadıklarını belirterek geçtiğimiz yılda bu sertifikanın desteğiyle 11 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini söyledi. Demirer, müzik yayınında saat kısıtlamasının da normalleşmenin parçası olduğunu ve bu konuda düzenleme yapılabileceği konusunda bildirim aldıklarını ifade etti.