Dijital paralar ilk olarak 2009 senesinde adı verilen anonim kişi ya da kişiler tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz yani dijital para birimi olarak ortaya çıkmıştır. O dönemden itibaren birçok farklı kripto para birimleri oluşturuldu ve bunlara genel itibariyle nedir adı verildi. Dijital para olarak adlandırılan sanal paralar, normalde bildiğimiz kağıt ya da metal paraların aksine yine satın alma gücü olan ve sanal ortamda saklanan, fiziksel olarak hissedemediğimiz bir para çeşididir.
Bu dijital paralara elektronik para birimi de denilebilir. Dijital paraların genel özellikleri ve yapısını incelediğimizde öncelikle el değiştirme hızının oldukça yüksek olduğunu görebiliyoruz. Yani kısacası yüksek işlem hızı ve işlem kolaylığı sağlıyor. İnternet ortamında online bir şekilde ödeme ve transferi yapılabilen bu paralar yalnızca sanal ortamda hesapları bulunan kişilere transfer edilebilmektedir. Günlük hayatta ödediğimiz faturalar, market alışverişimiz, ticaret alacak-vereceklerimiz ve daha fazlasını dijital paralarla beraber çok rahatlıkla gerçekleştirebilmektesiniz. Ayrıca işlem kolaylığı ve işlem hızının yanı sıra, güvenlik açısından da oldukça sağlamdırlar. Geleneksel paralar dediğimiz itibari para birimlerinin aksine kopyalanması ve çalınması oldukça zordur.
Dijital para birimlerini dilediğiniz kişiye aktarabilirsiniz ve varlıklarınızı fiziki ortamda da saklayabilirsiniz. Sanal para birimlerinin en önemli özelliği ise hiç tartışmasız merkeziyetsiz bir yapıda oluşudur. Bu para birimleri herhangi bir otorite veya kuruluş tarafından denetlenmez. Bu sebeple, alıştığımız geleneksel para birimleriyle oldukça büyük farklılıkları bulunmaktadır ve oluşturulan her dijital para biriminin özel bir algoritması bulunmaktadır.
Dünyada birçok örneğini gördüğümüz sanal paralarla ödemelerin ilki hiç şüphesiz 2010 senesinde ABD’de yaşayan bir kişinin o dönem yaklaşık 41 dolara denk gelen 10.000 adet Nedir ile satın aldığı iki adet büyük boy pizza alışverişi olacaktır. O dönemden bugüne kadar ise sanal paralarla beraber internetten oyun, müzik ve alışverişler de yapılabiliyor ayrıca dünya genelinde konaklama, eğlence gibi hizmetler de alınabiliyor.
Kısaca özetleyecek olursak, sanal paranın avantajları; herhangi bir merkeziyete bağlı olmadığı için işlem giderleri oldukça düşüktür. Yine merkeziyetsiz olmaması açısından işlemler hızlı gerçekleşir, tamamen şeffaf bir düzen içerisinde ilerler. Son olarak ise oldukça güvenlidir ve değeri her geçen gün artmaktadır. Bu konularda daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız academy.dyorex.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.