Almanya’yı ‘yeni vatan’ haline getiren Türkiyelilerin hikayesi kitap oldu

Aralarında BioNTech aşısının mucitleri Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin de olduğu, anne-babaları 60 yıl önce Almanya’ya giden, ötekileştirilse de Almanya’yı yeni vatan haline getiren 27 bavul çocuğunun hikayesini anlatan ‘Almanya Nasıl Vatan Oldu?’ isimli kitap okurlarla buluştu.

Almanya’yı ‘yeni vatan’ haline getiren  Türkiyelilerin hikayesi kitap oldu

Kendisi de Türkiye kökenli bir Alman vatandaşı olan, uzun yıllar Yeşiller Partisi’nde siyaset yapan Özcan Mutlu’nun, Almanya’ya göçün 60. yılı dolayısıyla kaleme aldığı ‘Almanya Nasıl Vatan Oldu?’ isimli kitap piyasaya çıktı.

 

Mutlu’nun, kendisi gibi Türkiye’den Almanya’ya göçmüş onlarca kişiyle yaptığı röportajları büyük özenle derlediği kitap, aileleri 60 yıl önce, ‘kısa bir süre sonra dönmek üzere’ gittikleri Almanya’da kalmış gerçek hayatları konu alıyor.

 

Doğan Kitap tarafından yayımlanan kitabın tanıtım toplantısı, Hilton İstanbul Bosphorus Oteli’nde gerçekleştirildi. Tanıtıma Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan, Mercator Vakfı Türkiye temsilcisi Jennes Tessmann, Alman Başkonsolosu Yardımcısı Stefen Graf, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve cemiyet, kültür-sanat, iş ve medya dünyasının ünlü isimleri katıldı.

 

Alman Başkonsolosu Yardımcısı Stefen Graf yaptığı konuşmada, “Modern Almanyamız Türk kökenli insanlar olmadan düşünülemez. Çığır açıcı bilimsel çalışmalar, televizyon programları  yürütüyorlar, siyasette ve gönüllü çalışmalarda yer alıyorlar. Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 60. Yılında Almanya Nasıl Vatan Oldu? adlı kitabında da Özcan Mutlu, ülkemizin sahip olduğu zenginlik ve çeşitliliği gözler önüne sürüyor. Kitabında tasvir ettiği muhteşem özgeçmişlere sahip isimler, bizim ülkemizden, yürek burkan ve harika başarı hikayeleri” dedi.

 

Özcan Mutlu yaptığı açılış konuşmasında: “Bizlerin hikayeleri ne burada ne de Almanya’da bilinmekteydi. Burada Almancı, Almanya’da yabancı olarak algılandık. Hem Türkiye’deki hem Almanya’daki dostlarımıza bilinmeyen hikayeleri anlatmak istedim ve kitabı 10 yıl önce yazmaya karar verdim. Kitaptan elde edilecek telif gelirini de Aydın Doğan Vakfı’nın Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar projesine ayırarak kız çocuklarının eğitimine destek olmak istedik” dedi.

 

Doğan Kitap Yayın Direktörü Cem Erciyes ile gerçekleştirilen oturumda soruları yanıtlayan Özcan Mutlu, Almanya’daki 60 yılın hikayesini anlattığı kitap için “Farklı hikayeler, bölgeler, farklı kökenleri ele almak istedim. Bilim, sanat, ekonomi, sosyal-toplumsal, spor hikayeleri, başarıları temsil eden isimler kitapta yer alıyor” dedi.

Mücadele ve azim dolu hikayeler

 

Kitapta, kendileri de öz kimliğini koruyarak Almanya’yı yeni vatan yapıp büyük başarılara imza atmış 27 ‘bavul çocuğu’nun gururlandıran hikâyesi anlatılıyor. ‘Yola Koyulmak’, ‘Yükselişe Geçmek’, ‘Öne Geçmek’, ‘Direnmek’ ve ‘Ulaşmak’ olmak üzere beş ana bölümden oluşan kitapta; röportaj yapılanların reddedilme, dışlanma, ötekileştirilme, aşağılanma yanında, cesaret ve umut, mücadele ve azmi gibi olağanüstü engebeli başarı öyküleri aktarılıyor.

 

Her bir kişinin yaşam öyküsünün kendi sözleriyle okura ulaştığı kitapta, aralarında Covid-19’a karşı geliştirdikleri BioNTech aşısıyla dünyaya umut olan Prof. Uğur Şahin ve Prof. Özlem Türeci’nin yanı sıra uluslararası çapta üne kavuşan kalp cerrahları, atletler, TV programcıları, profesörlükten Michelin yıldızlı restoran işletmeciliğine, milletvekilliğinden bakanlığa dek yükselip çeşitli alanlarda söz sahibi olan gizli kahramanlar, mücadele ve başarı dolu hikayeleriyle yer alıyor.

 

 

Kitap için kim, ne dedi?

 

“Her biri toplumumuzu zenginleştirdi ve zenginleştirmeye devam ediyor. Bu kitaptaki hikâyeler bize bu insanların hangi sorunlarla ve zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını ve kalmaya devam ettiklerini gösteriyor.” Frank-Walter Steinmeier- Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

 

“Bu kitap, doğdukları ülkeyi hiç unutmadan, hakkında hiçbir şey bilmedikleri Almanya’yı yeni vatan haline getiren ve yetiştirdikleri evlatlarıyla iki ülkeye de zenginlik katanların kitabı. Her iki ülke de kiminin ismi bile bilinmeyen bu kişilere çok şey borçlu.” Aydın Doğan- Doğan Grubu Onursal Başkanı

 

Yazar Hakkında

Üniversite eğitimini Berlin’de Elektronik mühendisi olarak tamamladı. 1990’da Alman vatandaşı oldu ve Yeşiller Partisi’nden siyasete atıldı. Kreuzberg Belediye Meclisinde, ardından da Eyalet Meclisi ve Federal Meclis’te yer aldı. 2013’ten 2017’ye kadar Federal Alman Milletvekili olarak Birlik 90/Yeşiller partisinin eğitim ve spor politikaları sözcüsü olarak görevde bulundu. 2014´de Türk-Alman-Bilim-Yılı çerçevesinde Bahçeşehir Universitesi BAU-Global eğitim kurumlarına bağlı olan Berlin-International, University of Applied Sciences´ı kurdu. 2018´den bu yana Berlin Paralimpik-Spor-Federasyonu Başkanı (Behindertensportverband Berlin) olarak görev yapmakta. 2019’da Türk-Alman Dostluk Federasyonu tarafından Kybele Ödülü ile takdir edildi. 2020 yılında ise Almanya UNESCO Komisyonu Üyesi seçildi.

Bir yanıt yazın